De Waalse ministers en de ministers van de Franse Gemeenschap hebben dinsdagochtend een akkoord bereikt over de begroting 2010. Het akkoord kwam er om 5.30 uur na meer dan tien uur onderhandelen.

Na besprekingen in het weekend kwamen de ministers maandagavond samen om te onderhandelen 'tot de finish'. Om 19.30 uur begon de vergadering, dinsdag om 5.30 uur was er een akkoord bereikt. 'De nacht was zeer moeilijk', zei André Antoine, minister van Begroting, na afloop. 'Nooit eerder werden gewest en gemeenschap geconfronteerd met dergelijke tekorten.'

De ministers moesten zo veel mogelijk de put zien te vullen die was ontstaan door een geschat verlies aan inkomsten van 1,2 miljard euro. 'Het gaat om een onuitgegeven cijfer', zei Antoine. 'In talrijke domeinen moest bespaard worden, terwijl de economische activiteit opnieuw moest gelanceerd worden.' Sommige sectoren, zoals de economie en het onderwijs, bleven gespaard van kostenbesparingsmaatregelen.

Volgens cdH-voorzitster Joëlle Milquet zullen leerkrachten kunnen genieten van een herwaardering van hun barema's. Eveneens zal het aantal leerkrachten stijgen in scholen met een moeilijke leerlingenpopulatie. De subsidies zullen worden afgetopt, maar de scholen zullen blijven krijgen wat ze moeten krijgen", zo stelde Milquet nog. De scholen zullen dus geen financiering verliezen, maar dit zal later nog verder uitgeklaard worden.

De maatregelen, noch de bedragen van de begrotingen werden officieel bekendgemaakt. 'Het gaat om besparingsbedragen die nooit eerder gerealiseerd werden, niet door het gewest of de gemeenschap.'

De laatste details van het akkoord worden dinsdag besproken om 13 uur. Aan de pers wordt het akkoord om 17 uur voorgesteld.