BRUSSEL - Treinbestuurders en treinbegeleiders zullen ook in de toekomst op 55 met pensioen kunnen gaan. De regeling zou wettelijk verankerd worden in een koninklijk besluit. Ze worden wel aangemoedigd langer te blijven werken.

De Eenheidswet uit 1961 maakte een einde aan het wettelijk pensioen op 55. Maar voor het rijdend personeel van de NMBS werd om de drie jaar een uitzonderingsmaatregel getroffen tussen de regering en de spoorwegmaatschappij.

Omdat de pensioenmaatregel nog niet verlengd is, maken de spoorbonden zich ernstige zorgen over de verlenging van de maatregel. De zaak vormde een van de redenen voor de spoorstaking van 7 oktober en ligt ook op de onderhandelingstafel bij het lopende sociaal overleg bij het spoor.

Op de ministerraad van 7 oktober zou beslist zijn om de regeling wettelijk te verankeren via een kb. Aan het kb zouden wel een aantal randmodaliteiten gekoppeld worden die het NMBS-personeel moeten stimuleren om toch langer aan het werk te blijven. Die randmodaliteiten moeten nog onderhandeld worden met de NMBS zelf, zo heeft VLD-kamerlid De Padt vandaag aan Belga bevestigd.