BRUSSEL - Het onderzoek naar de spectaculaire ontvoering in Oudergem en gijzeling in Libin, richt zich onder meer op een Duits europarlementslid van Turkse origine. ,,Dat is één van de onderzoekssporen’’, zei Glenn Audenaert van de federale politie vandaag.

Audenaert bevestigt dat er vier verdachten aangehouden werden. Eén van hen had het slachtoffer eerder al bedreigd in verband met een zakengeschil van ongeveer 1,5 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk of onder de aangehouden personen zich ook de opdrachtgever bevindt. Audenaert bevestigt ook dat het Duits europarlementslid Vural Öger één van de onderzoekssporen is. De Belgische politie kan de man niet zomaar ondervragen. Daarvoor is een speciale procedure via de magistratuur vereist.

De 45-jarige Turkse bedrijfsleider van een belangrijke firma in de toeristische sector werd op 22 september omstreeks 23 uur bij thuiskomst in Oudergem door vier gewapende en gemaskerde mannen bedreigd, geboeid en in een auto gesleurd.

Het slachtoffer werd op 30 september omstreeks vijf uur 's morgens aan het Meiserplein in Brussel vrijgelaten. Van daar ging hij naar de luchthaven van Zaventem waar zijn broer werkt. Daar werd hij door de politie verhoord.

Tal van vragen blijven nog onbeantwoord in deze spectaculaire zaak. Zo kunnen of willen blijkbaar noch daders, noch slachtoffer duidelijk zeggen of er een losgeld betaald werd en waarom de zakenman plots in Brussel werd vrijgelaten. Ook de rol van het Duits parlementslid is nog absoluut onduidelijk. Audenaert zegt enerzijds dat de zaak met de aanhouding van de vier verdachten ongeveer rond is. Anderzijds geeft hij toe dat het Duits Europarlementslid ‘een onderzoeksspoor’ vormt.