HANNOVER - Vier dagen na het akkoord voor een grote coalitie in Duitsland is de invulling van de regeringsposten en fractiezitjes bij de sociaal-democratische partij SPD afgerond. Partijleider Franz Müntefering wordt minister van Arbeid en vice-kanselier. Ook de verdeling van de andere SPD-portefeuilles ligt vast.

Na de bestuursvergadering van de SPD van donderdag bekrachtigde minister-president Matthias Platzeck van de deelstaat Brandenburg de vooraf informeel bekend geworden namen van de acht ministers.

Nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt de huidige minister van de Bondskanselarij Walter Steinmeier en de voormalige minister-president van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Peer Steinbrück, wordt minister van Financiën. De vroegere minister-president van Nedersaksen, Sigmar Gabriel, wordt minister van Milieu en de burgemeester van Leipzig, Wolfgang Tiefensee, wordt de nieuwe minister van Verkeer, die ook bevoegd wordt voor het herstel van het oosten van het land. Minister van Justitie Brigitte Zypries, minister van Gezondheid Ulla Schmidt en minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul behouden hun portefeuilles.

Fractiezitjes

De taak van Müntefering als fractieleider wordt volgens het Duitse persagentschap DPA overgenomen door de aftredende minister van Defensie Peter Struck. Hij nam die functie ook al waar van 1998 tot de zomer van 2002.

Het is nog niet duidelijk wie de nieuwe algemene secretaris van de sociaal-democratische partij wordt.

Ministerposten CSU/CDU nog niet ingevuld

De Union wil volgens CSU-fractieleider Michael Glos haar tijd nemen voor de invulling van ministerposten en fractiezitjes. Hijzelf streeft geen ministerpost na, maar blijft wel in de fractie. Glos kwam in aanmerking voor de functie van minister van Defensie. Momenteel staat voor het kabinet onder CDU-topvrouw Angela Merkel enkel CSU-leider Edmund Stoiber vast als minister van Economie. Het fractiebestuur bereidt nu de coalitieonderhandelingen voor, die maandag zullen beginnen.