Het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), zowat de jeugdbeweging van het Vlaams Belang, onderhoudt goede relaties met de Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ). Vorige week werd een zomerkamp opgerold waar de HDJ kinderen drilde in het nationaalsocialisme. Dat schrijft De Morgen woensdag.
Nog vorige week trok een veertigtal leden van Voorpost, een andere mantelorganisatie van het VB, naar de Europäischer Kameradschaftsabend van de Duitse neonazipartij NPD. Twee NPD’ers, Christian Von Velsen en Christian Fischer, zijn tevens de bezielers van HDJ, en waren eerder al te gast bij het VNJ.

Het leek onschuldige padvinderij, maar onder de noemer "een avontuurlijke vakantie voor jongeren" organiseerde de HDJ vorige week een vakantiekamp met als doel een veertigtal kinderen op te leiden tot trouwe nazi’s. Handdoeken met daarop hakenkruisen gestikt, landkaarten met de Duitse rijksgrenzen van voor 1918 waarop de kinderen de teloorgegane gebieden moesten duiden, zelfs dagboekfragmenten met gedroedelde swastika’s in de marge.

Voor de jeugdrechter volstond het als bewijsmateriaal om het kamp tot een "gevaarlijke plek voor jongeren" te verklaren.

Reactie VNJ

Het VNJ weerlegt in een reactie dat het een mantelorganisatie is van het Vlaams Belang. Het VNJ is naar eigen zeggen 'een onafhankelijke vereniging, die al lang bestond voor de oprichting van het Vlaams Blok'. 'In geen enkele van onze bestuursorganen is het Vlaams Belang vertegenwoordigd. Geen enkele politieke partij heeft zeggenschap in de beslissingen die het VNJ neemt", zegt VNJ-voorzitter Joris Jansen.

De vereniging ontkent ook dat het banden heeft met Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ), de Duitse neonazistische organisatie waarvan vorige week een zomerkamp werd opgerold.

Wel geeft de organisatie toe dat er 'enkele jaren geleden leden van de HDJ aanwezig waren op een VNJ-activiteit'. Maar die HDJ-leden waren toen niet uitgenodigd door het Vlaams Nationaal Jeugdverbond. Het VNJ wist toen ook niet wat voor een vereniging HDJ was. 'Als we dat op dat moment wel geweten hadden, dan hadden we hen niet op onze activiteit toegelaten.'