BRUSSEL - Vlaams minister-president Yves Leterme brengt hulde aan de zaterdagavond overleden Guido Depraetere. ,,Guido Depraetere speelde een sleutelrol na de vrijmaking van het Vlaams medialandschap, ik wil dan ook hulde brengen aan zijn baanbrekend werk in deze sector'', aldus Leterme.
Hij betuigt zijn medeleven aan de familie van Depraetere.

Premier Guy Verhofstadt biedt zijn medeleven aan de familie en vrienden van de zaterdag overleden Guido Depraetere. Volgens de premier verdwijnt met het heengaan van Depraetere één van de pioniers van het Vlaamse medialandschap. ,,Zijn gedrevenheid, visie en creativiteit lagen aan de basis van de commerciële televisie in Vlaanderen'', aldus de premier.

Moenaert

De Brugse burgemeester Patrick Moenaert reageert met verslagenheid op het overlijden van televisiemaker Guido Depraetere. ,,In Vlaanderen zal hij altijd herinnerd worden als de medeoprichter van VTM, in Brugge kennen de mensen van mijn generatie hem nog steeds als het veelbelovende CVP-gemeenteraadslid uit het begin van de jaren ’70'', aldus Moenaert.

,,Ware het niet dat er in 1976 een anti-CVP-coalitie werd gevormd, dan had hij zijn politieke carrière zeker met succes verder uitgebouwd'', denkt Moenaert, die in 1977 voorzitter was van de CVP-jongeren. Hij verwijst ook naar het succes van Depraetere als DJ bij Studio Barcka. ,,Zijn electoraal succes hing zeker samen met zijn sociale vaardigheden en talent om als DJ ambiance te scheppen'', luidt het.

Baziel

De Brugse burgervader herinnert Depraetere ook als de man van het typetje Baziel. ,,Het pittige Brugs van Baziel was overigens niet de enige getuige van zijn bijzondere band met de stad waar hij opgroeide en woonde. Enkele jaren geleden nog maakte hij een toeristische en historisch onderbouwde video over Brugge waaruit zijn blijvende liefde voor de stad sprak'', aldus Moenaert.

,,Sterke indruk''

Voor Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) zal de zaterdagavond overleden Guido Depraetere vooral geboekstaafd blijven als de man die samen met Mike Verdrengh de VTM op de sporen zette en uitbouwde tot een zeer kwalitatieve omroep.

,,Op Europees vlak is het één van de betere commerciële omroepen en dat is mee zijn verdienste'', aldus minister Bourgeois. Bourgeois herinnert zich Depraetere als een zeer veelzijdig man. Hij heeft de VTM-oprichter enkele keren ontmoet, zowel voor als na het uitbreken van longkanker bij Depraetere.

,,Hij heeft een sterke indruk op mij gemaakt. Hij gaf blijk van een heel brede kijk op de zaken. Het is een verlies voor Vlaanderen. We moeten hem eren met het eerbetoon dat hij verdient'', aldus Bourgeois.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig