PARIJS - Frankrijk en Italië zijn bereid een bijdrage te leveren aan een nieuwe internationale troepenmacht voor Zuid-Libanon, zoals die wordt beoogd in de vrijdag door de VN-Veiligheidsraad aangenomen resolutie voor een bestand tussen Israël en de Hezbollah.
Andere landen die zondag werden genoemd zijn Turkije, Maleisië, Indonesië, Brunei, Nieuw-Zeeland, Ierland en Zweden. Frankrijk en Italië maken al deel uit van de bestaande internationale vredesmacht in Zuid-Libanon, UNIFIL.

Aangezien het de bedoeling is dat UNIFIL blijft bestaan zullen vermoedelijk ook de andere deelnemende landen, waaronder Ierland, een bijdrage leveren aan de nieuwe, grotere vredesmacht. De overige landen zijn China, Ghana, India, Polen en Oekraïne.

Samenstelling en mandaat

Cruciaal voor deelname zijn de samenstelling en het mandaat van het nieuwe korps, zo lieten verscheidene regeringen weten. Verwacht wordt dat snel knopen worden doorgehakt, omdat gezien de voortgaande strijd haast geboden is. De resolutie voorziet in een korps van 15.000 VN-militairen, die het Libanese leger moeten helpen zijn macht in het momenteel door de Hezbollah beheerste Zuid-Libanon te vestigen.

De versterkte VN-missie moet toezien op de stopzetting van de vijandelijkheden, hulpverlening aan de burgerbevolking mogelijk maken en het Libanese leger steunen. De resolutie machtigt het korps indien noodzakelijk geweld te gebruiken. Onder welke omstandigheden geweld geoorloofd is, is evenwel nog niet geheel duidelijk en onderwerp van discussie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig