Livni roept op tot vastberadenheid
Foto: rtr
JERUZALEM - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni heeft de internationale gemeenschap zondag opgeroepen vastberadenheid te tonen in de toepassing van VN-resolutie 1701.
,,De toepassing van de resolutie hangt af van de wil van de Libanese regering, maar vooral ook van de vastberadenheid van de internationale gemeenschap'', zei Livni tijdens een persconferentie.

Ze ziet in de resolutie de bevestiging dat Hezbollah niet enkel ontwapend maar ook ontmanteld moet worden. ,,Ik ben niet naïef. Ik woon in het Midden-Oosten en ben me ervan bewust dat er moeilijkheden zullen opduiken bij de toepassing van de resolutie. Maar deze resolutie is goed voor Israël'', klonk het.

,,We zouden graag zien dat het Libanese leger zich onmiddellijk ontplooit in het zuiden van Libanon'', voegde ze er aan toe.

Zwakke Libanese regering

,,Voor de oorlog was er een zwakke Libanese regering die geconfronteerd werd met een terreurorganisatie die Zuid-Libanon volledig controleerde en die naar eigen believen provoceerde'', aldus Livni. ,,Sinds het begin van de oorlog, hebben we begrepen dat niet al onze doelstellingen gehaald zullen worden, maar voor het merendeel van onze doelstellingen biedt deze resolutie de oplossing'', zei Livni.

,,We wilden doeltreffende troepen. We wilden NAVO-troepen of troepen die in staat zijn te vechten. We hebben gevraagd dat dit niet in het kader van de UNIFIL (VN-macht in Libanon) zou gebeuren. Het gaat nu echter niet om UNIFIL zoals we het kenden, maar om een versterkt UNIFIL, met een breder mandaat dat de mogelijkheid heeft geweld uit te oefenen'', zei ze nog.

Israël blijft niettemin eisen dat de twee soldaten die op 12 juli door Hezbollah werden ontvoerd worden vrijgelaten en zal ,,zich niet tevreden stellen met woorden'' om deze zaak op te lossen, aldus nog Livni.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig