COLOMBO - De Tamil Tijgers hebben een aanbod om na weken van hevig geweld met de regering te gaan onderhandelen zondag ingetrokken. Volgens de rebellen maken de toenemende aanvallen van het leger onderhandelingen over het ruim vier jaar geleden gesloten bestandsakkoord onmogelijk. De regering had het aanbod, dat de rebellen vrijdag deden, eerder zondag juist geaccepteerd.
,,We hebben een zeer positief antwoord gegeven en gezegd dat we onmiddellijk zullen beginnen met onderhandelen'', zei het hoofd van het vredessecretariaat van de regering, Palitha Kohona, voor de rebellen lieten weten dat onderhandelen niet mogelijk was.

De Tamil-rebellen deden het aanbod vrijdag via de Scandinavische waarnemersmissie die toeziet op de naleving van het bestand. Zaterdag werd Kohona’s plaatsvervanger, Ketheesh Loganathan, voor zijn huis in de hoofdstad Colombo vermoord, maar Kohona zei dat de regering desondanks wilde onderhandelen. Volgens de regering was de moord op Loganathan, een Tamil, het werk van de rebellen. Op de website van de regering stond dat de rebellen Loganathan hebben vermoord ''als onderdeel van hun queeste om vooraanstaande Tamil-burgers die tegen de meedogenloze wreedheid van de LTTE (de officiële naam van de Tamil Tijgers, red.) zijn te elimineren''. De rebellen gingen niet direct op de beschuldiging in.

Het geweld laaide op nadat de rebellen eind juli een door hen beheerst waterreservoir in de buurt van de oostelijke havenstad Trincomalee hadden afgesloten en heeft zich inmiddels verspreid naar andere delen van het oosten en het noordelijke schiereiland Jaffna, het vroegere bolwerk van de LTTE. Er zijn geen betrouwbare cijfers over het dodental van het recente geweld, maar duidelijk is wel dat er veel slachtoffers zijn gevallen. Onder heb bevinden zich zeventien Srilankaanse medewerkers van de Franse hulporganisatie Actie Tegen Honger. Ook zijn duizenden mensen op de vlucht gejaagd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig