Het bestand tussen Israël en de Hezbollah mag dan morgen wel ingaan, dat wil niet zeggen dat het geweld al is verminderd. Zaterdag, toen Israël zijn grondoffensief in Zuid-Libanon uitbreidde, sneuvelden 24 Israëlische soldaten, het grootste aantal op één dag sinds de oorlog op 12 juli begon.
Vijf van de gesneuvelde soldaten zaten in een door de Hezbollah neergeschoten transporthelikopter. Onder hen bevindt zich een vrouw, de 26-jarige Keren Tendler. Ze is de eerste vrouwelijke soldaat die in Libanon is gesneuveld en mogelijk zelfs de eerste soldate die is gesneuveld sinds de Midden-Oostenoorlog van 1948. Vrouwen vervullen zelden gevechtsfuncties in het Israëlische leger.

Israëlische gevechtsvliegtuigen schoten zondag in de zuidelijke Libanese havenstad Tyrus benzinestations in brand. Het was niet direct duidelijk of daarbij slachtoffers vielen. Luchtaanvallen elders in Libanon kostten zondag aan zeker zeven mensen het leven, onder wie een vrouw en haar drie kinderen plus dienstmeisje. Zij kwamen om het leven bij een aanval op het ten oosten van Tyrus gelegen dorp Bourj el-Chemali. De twee andere doden vielen in Shaath in de Bekaavallei, ten noorden van het Hezbollah-bolwerk Baalbek. In de noordelijke plaats Halba werd een brug verwoest. Twee mensen raakten daarbij gewond.

Een bewoner van Shlomi in het noorden van Israël werd zondag gedood door een door de Hezbollah afgeschoten raket, die een huis trof. Twee mensen raakten gewond. Elders in het noorden raakten vijf mensen gewond door Hezbollah-raketten.

Zaterdag kostten Israëlische luchtaanvallen al aan negentien Libanezen het leven. Het leger zegt zaterdag meer dan vijftig Hezbollah-strijders te hebben gedood, maar de Hezbollah maakte melding van slechts drie doden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig