Guido Depraetere overleden
Guido Depraetere (r) in het gezelschap van Mike Verdrengh Foto: belga
BRUSSEL - Guido Depraetere is zaterdagavond overleden na een lang gevecht tegen kanker.Depraetere was samen met Mike Verdrengh medeoprichter van VTM.
In 2005 werd bij Depraetere longkanker vastgesteld. Even leek hij de ziekte te zullen overwinnen, maar de kanker sloeg terug. Zaterdagavond werd de ziekte hem fataal. Hij overleed in een ziekenhuis in Roeselare.

Guido Depraetere werd op 26 november 1946 geboren in Izegem. Hij groeide op in Brugge. Van 1968 tot 1978 werkte hij onder meer als leraar wiskunde. Hij begon zijn mediacarrière in 1978 als producer en productieleider bij de toenmalige BRT. Hij producete heel wat populaire programma’s zoals Hoger Lager, TV Touché en Spel Zonder Grenzen.

In 1989 richtte hij samen met Mike Verdrengh de commerciële zender VTM op. Hij wordt algemeen directeur en presenteerde ook programma’s als Klasgenoten" en HT&D. In 1996 nam hij na een meningsverschil ontslag bij VTM. Hij bleef er wel adviseur en werkte ook als consultant voor buitenlandse televisiestations.

,,Zeer warm hart"

De Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) laat weten dat ze met Guido Depraetere ,,één van haar grondleggers en inspirerende krachten'' verliest. ,,Vele medewerkers hier verliezen hun ontdekker, hun leidsman en zeker ook een vriend van vele jaren", luidt het in een mededeling. ,,Wie met Guido ooit heeft samengewerkt, kwam onder de indruk van zijn gedrevenheid en zijn aanstekelijk enthousiasme, waardoor hij een productieploeg boven zichzelf liet uitgroeien'', aldus de directie en het personeel van de VMMa.

Ze omschrijven Depraetere als een veeleisend, maar tegelijk ook mild iemand. ,,Guido had een zeer warm hart voor zijn medewerkers en voor iedereen eigenlijk. Als televisiemaker voelde hij beter dan wie ook aan wat er leefde bij het brede publiek, wat de mensen graag wilden zien om zich te ontspannen, zonder daarbij platvloers te worden. In die zin heeft hij ook een grote bijdrage geleverd aan de Vlaamse volkscultuur.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig