Britse politie vreest ook andere terreurgroepen
Foto: ©ap
LONDEN - De Britse politie vreest dat er, ondanks de arrestatie van meer dan 20 terreurverdachten, nog aanslagen kunnen volgen van nog niet ontmaskerde en geïsoleerde terreurgroepen.
De speurders onderzoeken zondag volgens de BBC of er werkelijk banden bestaan tussen de opgepakte verdachten het terreurnetwerk al-Qaeda in Pakistan. Bovendien zouden enkele van de 22 arrestanten volgens de Britse geheime dienst MI5 banden gehad hebben met de daders van de aanslagen van 7 juli 2005 in de Londense metro. Bronnen zouden aan de BBC hebben bevestigd dat de speurders ook deze banden onderzoeken.

De krant Times schreef zondag dat bij de opgepakte Britse moslims ook de leider van al-Qaida in Groot-Brittannië is. De autoriteiten hebben dit bericht nog niet bevestigd. Minister van Binnenlandse Zaken John Reid waarschuwde voor ,,zelfgenoegzaamheid en eigen lof'', want het gevaar voor extremisten zou geenszins geweken zijn. Het zou mogelijk nog weken duren voor het terreuralarm in Groot-Brittannië weer afneemt, menen veiligheidsexperts.

Sinds donderdag is in Groot-Brittannië de hoogste alarmfase van kracht. Dat betekent dat er op elk ogenblik rekening gehouden wordt met een terreuraanval. Op de Londense luchthaven Heathrow bleef de verkeerschaos ook zondag nog voortduren. Door de extreme veiligheidscontroles moesten opnieuw heel wat vluchten worden geschrapt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig