MONTREAL - De Canadese premier Stephen Harper heeft zaterdag een grootschalige militaire oefening in het noordpoolgebied gelanceerd om de Canadese soevereiniteit in dat gebied te waarborgen.
De oefening kreeg de naam ,,Operatie Lancaster'' en duurt 12 dagen. De luchtmacht, de marine en het landleger nemen eraan deel. De operatie ,,getuigt van het engagement van onze nieuwe regering om de soevereiniteit van Canada in ons arctisch territorium te verdedigen'', aldus de conservatieve premier tijdens zijn eerste bezoek aan de regio sinds hij in januari aan de macht kwam.

,,Ik heb beloofd ervoor te zorgen dat alle landen de competentie van Canada respecteren inzake de eilanden, waterlopen en grondstoffen in het hoge noorden'', aldus Harper in Nunavut. Vorig jaar raakten Canada en Denemarken het oneens over de rechten op een eiland op de grens van Canada en Groenland. Daarnaast hebben ook de VS nooit de Canadese soevereiniteit inzake de binnenlandse wateren van de Canadese noordpoolarchipel erkend. ,,Als we willen dat andere landen ons serieus nemen, moeten we zeggen wat we denken. En ik ben vandaag hier om het u heel duidelijk te zeggen: de Canadese grenzen in het noordpoolgebied zijn onaanvechtbaar'', aldus de Canadese premier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig