DEN HAAG - In de Nederlandse zoo Diergaarde Blijdorp in Rotterdam zijn aanwijzingen gevonden dat twee dode uiltjes besmet zijn met het vogelgriepvirus H5N1. Dat is gebleken uit onderzoek van het Wild Life Health Centre van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Universiteit Utrecht, maakte het Nederlandse ministerie van Landbouw zaterdagavond laat bekend.
Volgens het ministerie is het de eerste keer dat deze variant van vogelgriep, die gevaarlijk kan zijn voor mens, mogelijk opduikt in Nederland. Vorige week nog werd een milde vorm van de ziekte aangetroffen in het Gelderse Voorthuizen. Vervolgonderzoek van het laboratorium in Lelystad (CIDC) bevestigde de verdenking met H5N1 in Rotterdam. Verder onderzoek moet uitwijzen of het een daadwerkelijke besmetting met het vogelgriepvirus betreft.

De Voedsel en Waren Autoriteit zal de komende dagen aanvullende monsters nemen van vogels in Blijdorp. De twee jonge vogels waren niet gevaccineerd. Hoewel in Blijdorp veel vogels wel zijn gevaccineerd tegen de vogelgriep, moet de dierentuin de beesten in hun hokken houden of afschermen. Omdat alleen bij intensief contact tussen mens en dier de ziekte kan worden overgedragen, kan Blijdorp gewoon open blijven voor het publiek. Volgens het ministerie van Volksgezondheid bestaan er geen risico’s voor de bezoekers. Voor de verzorgers moet de dierentuin wel extra beschermende maatregelen nemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig