BRUSSEL - De voorwaarden die de niet-benoemde burgemeesters stellen aan de Gordel, zijn een provocatie en een gefrustreerde reactie. Dat zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Eric Van Rompuy (CD&V).
Door de doortocht van de Gordel te koppelen aan het verbod om een Vlaamse politieke boodschap te uiten, wordt de vrijheid van meningsuiting aangestast, vindt Van Rompuy.

'Als Vlamingen op hun grondgebied niet meer het recht hebben op een vreedzame manier voor hun mening uit te komen, kunnen vragen worden gesteld over de democratische ingesteldheid van de drie niet-benoemde burgemeesters in de Vlaamse Rand.' Van Rompuy vindt dat de drie niet-benoemde burgemeesters zich meer en meer gedragen alsof hun gemeenten niet langer bij Vlaanderen horen, maar integraal deel uitmaken van het Brussels Gewest. Volgens de volksvertegenwoordiger is het totaal uitgesloten dat ze nog tot burgemeester worden benoemd.

'Onderhandelingen saboteren'

Tot slot vindt Van Rompuy het ook geen toeval dat de waarnemend burgemeester van Linkebeek, lid van het FDF, net in het weekend voor 15 juli naar buiten komt met zijn provocaties en frustraties.

'Zijn optreden past in de strategie van FDF-voorzitter Maingain die de splitsing van BHV zonder uitbreiding van Brussel ten allen prijze wil verhinderen', zegt Van Rompuy nog, die het uitgesloten acht om in een dergelijke sfeer nog tot een vergelijk over BHV te komen in de huidige onderhandelingen.