Ricco demonstreert, favorieten onzichtbaar
Foto: reuters
De Italiaan Riccardo Ricco heeft de eerste Pyreneeënrit gewonnen in de Ronde Van Frankrijk, een rit over 224 km van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre. Voor Ricco was het zijn tweede ritzege in deze Tour. De Luxemburger Kim Kirchen behoudt de gele leiderstrui.
De Italiaan, die donderdag al de beste was in de zesde rit, sprong op de Col d’Aspin op 30 km van de aankomst weg uit het peloton. Aan de streep had de ’Cobra’ 1 minuut en 3 seconden voorsprong op de Rus Vladimir Efimkin (AG2R). De Fransman Cyril Dessel (AG2R) werd derde op 1:16, Maxime Monfort (Cofidis) zesde.

Op het programma stond vandaag de eerste echte bergrit. Maar liefst zeven hellingen kregen de renners op hun bord met de Col de Peyresourde en de Col d’Aspin als hoofdgerecht. Een marathonontsnapping van drie renners kleurde bijna de hele rit. De Wit-Rus Kuschynski kreeg de Duitser Lang en de Fransman Jalabert mee. Op een gegeven moment reden ze meer dan 14 minuten voorop.

Evans tegen de vlakte

In het peloton, onder leiding van de Baskische formatie Euskaltel, was er even paniek na een serieuze val van Tourfavoriet Cadel Evans. Gehavend aan knie, elleboog, schouder en dij moest hij enkele kilometers achtervolgen en daarna voor verzorging naar de Tourdokter Porte.

Op de Peyresourde ging Lang er alleen vandoor. Hij bereikte de top met een halve minuut op Kuschynski. Het liedje van Jalabert was uitgezongen. De favorieten lieten niet in hun kaarten kijken.

Monfort in de aanval

Wel in de aanval: onze landgenoot Maxime Monfort. Hij kreeg de leider in het bergklassement De La Fuente en Luis Leon Sanchez, de ritwinnaar van twee dagen geleden, mee in de achtervolging op Lang. Op de Col d’Aspin smolt de voorsprong van de Duitse tijdritspecialist als sneeuw voor de zon. In de grote groep achtten spitsbroeders Piepoli en Ricco hun moment gekomen.

Met enkele snedige demarrages brachten zij vuur in de achtervolging. Uiteindelijk was het Ricco die met een snedige uitval de andere favorieten ter plekke liet. Hij stoof voorbij Monfort en dichtte in geen tijd het gat met Lang.

Favorieten kijken naar elkaar

Op de top had hij meer dan een minuut op de andere favorieten, die vooral naar elkaar keken. Zij wachten wellicht tot morgen om het spektakel te verzorgen. Wel attent mee voorin koersend: Stijn Devolder. Hij ging vlot met de besten naar boven. In de afdaling probeerde Nibali samen met Lang het gat op Ricco te dichten, maar de excentrieke Italiaan kende geen seconde van verval.

Hij reed solo naar aankomstplaats Bagnères-de-Bigorre en boekte al zijn tweede zege in deze Ronde van Frankrijk. Benieuwd wat de Cobra morgen kan op de gevreesde Tourmalet en Hautacam. Op een minuut werd Efimkin tweede. Ploeggenoot Dessel won de groepsspurt en vervolledigde de top drie. Monfort werd knap zesde en ook Devolder eindigde schijnbaar zonder veel moeite in de groep der favorieten.

Devolder zevende

Kim Kirchen blijft ook na vandaag in het geel gehuld en ook het groen heeft hij terug in zijn bezit. Devolder schuift een plaatsje op in het klassement en is nu zevende. Monfort staat veertiende.

De rit van morgen is een echte klepper. De renners rijden van Pau naar Hautacam over een afstand van 156 km. Daarbij twee hellingen buiten categorie, met name de Tourmalet en de slotklim naar Hautacam. Daar kunnen de favorieten zich niet meer verstoppen. Wordt het de laatste dag van Kim Kirchen in het geel? U kan het LIVE volgen op sportwereld.be vanaf 12u50.

Uitslag

1. Riccardo Ricco (Ita/SDV) de 224,0 km in 5u39:28 (gem: 39,591 km/u)
2. Vladimir Efimkin (Rus/A2R) op 1:04
3. Cyril Dessel (Fra/A2R) 1:17
4. Dmitriy Fofonov (Kaz/C.A) z.t.
5. Christian Knees (Dui/MRM)
6. Maxime Monfort (BEL/COF)
7. Alejandro Valverde (Spa/GCE)
8. Roman Kreuziger (Tsj/LIQ)
9. Damiano Cunego (Ita/LAM)
10. Yaroslav Popovych (Oek/SIL)

Algemeen klassement

1. Kim Kirchen (Lux/COL) 38u07:19
2. Cadel Evans (Aus/SIL) op 0:06
3. Christian Vande Velde (VSt/GAR) 0:44
4. Stefan Schumacher (Dui/GST) 0:56
5. Denis Menchov (Rus/RAB) 1:03
6. Alejandro Valverde (Spa/GCE) 1:12
7. Stijn Devolder (BEL/QST) 1:21
8. Oscar Pereiro (Spa/GCE) 1:21
9. Samuel Sanchez (Spa/EUS) 1:27
10. Carlos Sastre (Spa/CSC) 1:34