Belgen in voorlopige hechtenis na busongeval Frankrijk
Foto: rr
Twee Belgische automobilistes en de busbestuurder die zaterdag betrokken waren bij het dodelijk ongeval op de A6 in het Franse Saône-et-Loire zijn zondagochtend in voorlopige hechtenis genomen en zouden in de loop van de dag ondervraagd worden wegens onopzettelijke doding.
'We willen nagaan of er zich voor de botsing met de bus een botsing tussen de twee Belgische auto’s heeft voorgedaan. Dat zou verklaren waarom een van hen vervolgens tegen de bus is gebotst', zegt Thierry Deschanels, substituut van de procureur van Chalon-sur-Saône. De drie bestuurders worden zondagnamiddag voor de onderzoeksrechter gebracht.

De bus werd zaterdag rond 09.00 uur vooraan aangereden door de auto, die probeerde in te voegen terwijl hij zelf voorbijgestoken werd. Door de aanrijding belandde de bus in de drie meter diepe berm van de autoweg. In de bus zaten behalve de chauffeur 24 adolescenten uit Lyon en Saint-Etienne en zes begeleiders, die op weg waren naar een voetbalwedstrijd in Parijs.

De passagiers van de auto’s, een grijze Volkswagen en een Ford, bleven ongedeerd. Het ging om drie volwassenen en vier kinderen die terugkwamen van een vakantie in de Ardèche, aldus het parket.

Van de buspassagiers kwam een 10-jarige jongen uit Saint-Etienne om het leven. Zijn vader begeleidde de groep en raakte eveneens gewond. Zes andere passagiers, een volwassene en vijf kinderen van 9 en 10 jaar, raakten zwaargewond. Hun toestand is stabiel maar zij liggen nog altijd op de afdeling intensieve zorgen. Van de 24 lichtgewonden die naar het ziekenhuis werden gebracht, mochten er zondag 16 weer naar huis.

De bus, gebouwd in 1998, was niet uitgerust met veiligheidsgordels. Dat is enkel verplicht voor voertuigen die vanaf 1 oktober 1999 in gebruik zijn genomen. De 48-jarige buschauffeur en de twee bestuursters van de wagens, 47 en 49 jaar oud, reden volgens het onderzoek niet onder invloed van alcohol of drugs. De buschauffeur reed bovendien niet aan te hoge snelheid.