Tom Boonen wint slotrit Ronde van Oostenrijk
Foto: ap
Tom Boonen heeft zondag de zevende en laatste etappe in de Ronde van Oostenrijk (2.BC) gewonnen. Hij haalde het in een massaspurt na 128,5 km tussen Podersdorf am Neuslieder See en Wenen voor de Italiaan Roberto Ferrari (LPR Brakes) en de Duitser René Weissinger (Team Volksbank).
De leidersplaats van de Oostenrijker Thomas Rohregger (ELK Haus-Simplon) kwam in de slotrit niet meer in gevaar.

Op papier had de in de Tour ongewenste Boonen een drietal kansen om in Oostenrijk een ritje mee te pikken. Donderdag zat hij echter niet in de voorste gelederen toen André Greipel de eerste massasprint won, een dag later hielden Haselbacher en Bindi stand na een lange vlucht. Op de slotdag was het dus wel bingo.

De vele ontsnappingspogingen, met onder meer eentje van Seeldraeyers, Bettini en Steurs, waren overwegend van heel korte duur. Eén keer moesten ook de ploeggenoten van leider Rohregger aan de bak, toen nummer twee Gusev ten aanval trok. De manschappen van het bescheiden ELK Haus-Simplon herstelden de situatie met brio. Op naar de onvermijdelijke massasprint dan maar. Quick.Step zette de trein perfect op de sporen en Boonen gaf het hele peloton het nakijken.

'Hier in Wenen wilde ik absoluut winnen', aldus Boonen. 'Een nieuwe naam in het rijtje van hoofdsteden waar ik al kon zegevieren, na Parijs, Londen, Brussel en Madrid.'

Eindwinnaar Rohregger denkt op zijn 25e ondertussen al verder. 'In navolging van Georg Totschnig wil ik in Giro en Tour in de top tien finishen', verklaarde de Oostenrijker.