Niet-benoemde burgemeesters schrijven brief naar BLOSO
Moeten de Vlaamse vlaggen in deze editie van de Gordel geweerd worden? Foto: belga
De burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek stellen voorwaarden aan de doortocht van de Gordel in hun gemeenten. Ze schrijven een brief naar de organisator BLOSO waarin ze twee voorwaarden stellen.

Zo mogen de organisatoren niet toelaten dat deelnemers boodschappen verspreiden over de Belgische politieke actualiteit.

 

Vlaamse vlaggen of t-shirts met daarop 'Splits B-H-V' moeten geweerd worden, vinden de burgemeesters.

Anderzijds moeten de organisatoren van de burgemeesters 'op ondubbelzinnige wijze alle discriminerende praktijken veroordelen'.


De burgemeesters verwijzen daarmee onder andere naar hun niet-benoeming door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD).

 

Keulen vindt die benoeming onmogelijk omdat de drie zich weerspannig opstelden en bij herhaling de wet overtraden door oproepingsbrieven voor de verkiezingen in het Frans te versturen.

'Geen sportief, maar politiek karakter'

Als niet aan hun voorwaarden tegemoet wordt gekomen, dreigen de burgemeesters de politie te vragen tussenbeide te komen en de Gordel uit hun gemeente te weren.

'Door de expliciete benaming en de deelname van tal van politici en leden van verschillende Vlaamse bewegingen en partijen, neemt deze manifestatie geen strikt sportief karakter aan, maar is het een steunbetuiging aan de politieke eisen', vinden de drie burgemeesters.

Twee jaar geleden deelde de Gordel nog in de politieke hoogspanning toen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde deelnamen in truitjes waarop 'Splits BHV' stond. De kieskring is tot vandaag nog steeds niet gesplitst.