Kernkabinet asiel en migratie afgelopen
Foto: bdw
Het kernkabinet heeft zondagvoormiddag een tour d’horizon gemaakt over het dossier asiel en migratie. De werkzaamheden werden omstreeks 13.00 uur onderbroken. Een werkgroep buigt zich in de loop van de namiddag voort over het dossier.
Dat gebeurt op het kabinet van minister van Justitie Jo Vandeurzen. Mogelijk staat het dossier maandag opnieuw op de agenda van het kernkabinet, maar het doel zou niet zijn om voor 15 juli een akkoord te bereiken, zo werd vernomen na afloop van de vergadering.

Het kernkabinet nam zondagmorgen het volledige beleid inzake asiel en migratie onder de loep. Daarbij gaat het om de rondzendbrief met daarin de criteria voor de regularisatie van mensen zonder papieren, maar ook economische migratie, de nationaliteitsverwerving en schijnhuwelijken. Een werkgroep buigt zich tijdens de namiddag nog over de kwestie.

Hoewel het doel niet is voor 15 juli een akkoord te bereiken, hoopt de regering toch voor de vakantie de zaak uit te klaren, tijdens een laatste ministerraad in juli.

Premier Yves Leterme zondagnamiddag contacten zal hebben met zijn partij CD&V en met kartelpartner N-VA. Hij zou normaal vertrekken naar Parijs voor de Europese top, maar daar ziet hij vanaf om meer tijd te hebben om een oplossing te vinden voor de communautaire impasse tegen 15 juli. 'We hebben deze week goed gewerkt en nu wil ik alles op alles zetten om met een goed akkoord naar buiten te kunnen komen', zei Leterme aan VRT.

MR-voorzitter Didier Reynders roept ondertussen de voorzitters van de Franstalige partijen bijeen. Nadien is het wachten op de eventuele convocatie van de zogenaamde stuurgroep van de Heptapus.

Onder meer BHV zou opnieuw op de agenda staan. Leterme zou een aantal voorstellen op tafel hebben gelegd. Maar veel vooruitgang is er nog niet geboekt.