BRUSSEL - Ruim driekwart van de Belgen vindt dat dieren voor rituele slachtingen verdoofd moeten worden om hun lijden te voorkomen. Tweeënzeventig procent van de Belgen staat zelfs achter een verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren. De achterban van de verschillende politieke partijen deelt die meningen grotendeels. Dat heeft dierenrechtenorganisatie GAIA dinsdag in de Senaat gezegd.

Negenenzeventig procent van de Belgen is ervan overtuigd dat dieren lijden, als ze zonder verdoving geslacht worden. In West-Vlaanderen bedraagt dat percentage 91, tegenover 69 procent in Brussel. Zevenentachtig procent is van mening dat dieren verdoofd moeten worden bij een gewone slachting. In Limburg en Brussel bedragen de percentages respectievelijk 97 en 81.

Negenenzeventig procent van de Belgen is van oordeel dat dieren ook voor rituele slachtingen verdoofd moeten worden. Terwijl in Henegouwen 88 procent die mening deelt, bedraagt het percentage in Oost-Vlaanderen en Brussel 67. De studie is uitgevoerd naar aanleiding van een wetsvoorstel van senator Jean-Marie Dedecker, waarin hij de voorafgaande verdoving (of bedwelming) bij rituele slachtingen wil verplichten.

Het onderzoeksbureau IPSOS voerde de studie in opdracht van GAIA uit. Tussen 1 en 15 mei werden duizend interviews afgenomen bij Belgen van 15 jaar en ouder. In Zweden en Zwitserland is verdoving al wettelijk verplicht voor rituele slachtingen van runderen en schapen.