CD&V en het Vlaams Blok halen ook bij de Europese verkiezingen het grootste aantal stemmen. Aan Franstalige kant komt de PS als winnaar uit de bus.
Nu ongeveer alle stemmen geteld zijn, blijkt duidelijk dat het kartel CD&V en NV-A de Europese verkiezingen gewonnen heeft in Vlaanderen. Het kartel haalt 28,2 procent van de stemmen en vier zetels. Die gaan wellicht naar Jean-Luc Dehaene (voorlopig 606.827 voorkeurstemmen), Marianne Thyssen en Ivo Belet. De vierde zetel komt op naam van Jacques Van Outryve of Marie De Clerck.

Het Vlaams Blok komt als tweede over de meet, met 23,2 procent of drie zetels. Frank Vanhecke haalde 239.975 voorkeurstemmen maar staat meer dan waarschijnlijk zijn zetel af aan opvolger Koen Dillen. Verder mogen Philip Claeys en Marie-Rose Morel naar Straatsburg.

De VLD haalt 21,9 procent en drie zetels. Premier Guy Verhofstadt haalt 346.043 voorkeurstemmen, maar staat zijn zetel af aan Dirk Sterckx (166.131 voorkeurstemmen). Annemie Neyts zetelt zeker. Bij Karel De Gucht (142.238 voorkeurstemmen) is dat onzeker. Hij wordt eventueel vervangen door Johan Van Hecke (31.312 voorkeurstemmen).

Het kartel SP.A-Spirit haalt 17,8 procent en drie zetels. Mia De Vits kon zich met 184.741 standhouden. Anne Van Lancker en Saïd El Khadraoui houden hun zitje in Straatsburg.

Groen! haalt 8 procent en een zetel. Die gaat naar lijsttrekker Bart Staes. Ook aan Franstalige kant zijn de EU-resultaten een spiegel van de uitslagen van de Waalse verkiezingen. Met 35 procent van de stemmen komt de PS ook hier als winnaar uit de bus. Dat is een winst van negen procent. De MR haalt 27,6 procent, een stijging met twee derde van een procent. Ook de cdH wint iets. Dit alles ten koste van Ecolo, die er met 11,6 procent op achteruitgaat, tot 11 procent.