Zwitserland-Kroatië eindigt op 0 - 0 (update)
LEIRIA - De eerste wedstrijd in Groep B op het Euro 2004 in Portugal eindigde zondag op een scoreloos gelijkspel. Zwitserland en Kroatië, met Tomislav Butina (Club Brugge) en Ivica Mornar (ex-Anderlecht) in de basis, speelden geen grootse partij. De beste kansen waren voor de rust voor Kroatië, de Zwitsers speelden bijna de ganse tweede helft met tien man. Later vandaag (20u45) staat in groep B nog de clash tussen Frankrijk en Engeland op het programma in Lissabon.
De partij in het zonnige stadion van Leiria begon gelijkopgaand. Beide teams zaten er kort op, met heel wat overtredingen tot gevolg. Op het kwartier kon Frei voor het eerst Club Brugge-doelman Butina op de proef stellen, maar die pakte goed. Zwitserland bleef gevaarlijk, onder meer met een corner die door niemand goed geraakt werd. Op het halfuur is Kroatië, dat België uit Portugal weghield, voor het eerst echt gevaarlijk met een schot van Sokota in de handen van Butina.

Het laatste kwartier was volledig voor de Kroaten. Niko Kovac kon vrij koppen na een corner, maar over. Vijf minuten voor rust kwam dan nog de beste kans. De Zwitserse buitenspelval werkte niet, zodat vier Kroaten voor doelman Stiel kwamen te staan. Simunic zag zijn kopbal gekeerd door de oudste speler op het toernooi, Olic kopte in de herneming op de lat.

Na de rust volgde een koude douche voor Zwitserland, dat PSV-middenvelder Vogel met rood verloor. Zijn tweede gele kaart werd wel heel licht gegeven door de Portugese scheidsrechter Batista. Kroatië kan het numerieke overwicht echter niet echt benutten. Er komen geen uitgespeelde kansen. De Zwitserse doelman ging dan maar een handje toesteken. Hij beoordeelde een verre trap verkeerd, zag de bal over zijn hoofd botsen, maar kon nog tijdig de bal voor de lijn keren.

Een kwartier voor tijd kwam Zwitserland dan een eerste en enige keer dreigen na de koffie. Huggel schoot van buiten de backlijn, Butina redde met een onorthodoxe beweging. De wedstrijd bloedde stilaan dood, enkel in de blessuretijd kon Kroatië nog enkele corners afdwingen, zonder succes echter.

Op donderdag 17 juni staat de tweede speeldag op het programma in Groep B: Engeland-Zwitserland in Coimbra (18u00), Kroatië-Frankrijk in Leiria (20u45).

Zwitserland 0-0 Kroatië
Gele kaarten
Vogel (4, 50), Huggel (41), Stiel (73) Prso (13), Bjelica (30), Rapaic (48), Zivkovic (51), Mornar (53)
Rode kaart
Vogel (50)
Ploegen
Stiel (kap) - Haas, M. Yakin, Mueller, Spycher - Huggel, Vogel, Wicky (Henchoz 84) - Yakin (Gygax 87) - Frei, Chapuisat (Celestini 54)

Butina - Simic (Srna 61), R. Kovac, Simunic, Zivkovic (kap) - Mornar, Bjelica (Rosso 74), N. Kovac, Olic (Rapaic 46) - Prso, Sokota .

Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: Cortez Batista (Por)