BRUSSEL - De PS is overduidelijk de winnaar van de verkiezingen in Wallonië met een winst van 7,6 pct tot 37,05 pct en 34 van de 75 zetels, een winst van 9. Daarmee zijn de Franstalige socialisten in zetels even groot als MR (20 zetels, -1) en cdH (14 zetels, status quo) samen. De partij van Elio Di Rupo is nu aan zet voor de vorming van een nieuwe meerderheid in het Waals Parlement.
Alle formules met de socialisten zijn mogelijk. Heel wat commentatoren verwachten een nieuwe meerderheid met MR. De MR-ministers Serge Kubla en Michel Foret hebben reeds laten uitschijnen dat ze met de PS aan de verdere uitvoering van het Toekomstcontract voor Wallonië willen werken. Het contract werd destijds voor een periode van tien jaar opgesteld, voegen ze eraan toe.

Een Waalse Olijfboom-coalitie (PS-cdH-Ecolo) is niet uitgesloten. Zowel Ecolo als cdH wijzen op het verlies van MR ten opzichte van de Waalse verkiezingen van 1999 en vooral de federale verkiezingen van 2003. De drie partijen herinneren er ook aan dat zij alle vooruitgaan ten opzichte van de verkiezingen van vorig jaar.

Federaal secretaris van Ecolo Jean-Michel Javaux verklaarde dat zijn partij bereid is te discussiëren op basis van politieke projecten. De cdH liet weten bereid te zijn mee te werken aan een coalitiewissel.

De PS bleef zondag discreet en sprak zich niet uit over de mogelijke partners. Minister-president Van Cauwenberghe liet weten kandidaat te zijn voor zijn eigen opvolging. Partijvoorzitter Elio Di Rupo zei enkel dat de gewest- en gemeenschapsregeringen zo snel mogelijk op de been moeten geholpen worden.