De stembusgang is normaal verlopen. Om 13 uur zijn alle bureaus waar met potlood en papier werd gestemd, gesloten. Alle elektronische stembureaus sloten om 15 uur. ,,Alle bureaus konden tijdig worden afgesloten, nergens werden incidenten gemeld die de stembusgang zwaar verstoorden'', zegt Luc De Coster van de informatiedienst van Binnenlandse Zaken.
Tot 13 uur kreeg Binnenlandse Zaken 302 oproepen binnen voor technische bijstand. In 275 gevallen werd effectief tussengekomen. Het gaat hoofdzakelijk om problemen met de informatica, aldus De Coster. Over het algemeen heeft de minder omslachtige procedure voor het elektronisch stemmen geleid tot een vlottere afhandeling. In het Brusselse was het hier en daar nog wel aanschuiven, maar minder lang dan bij de federale verkiezingen vorig jaar.

Geen problemen in Brussel-Halle-Vilvoorde

Ook in het Brussels Gewest verliepen de verkiezingen zonder noemenswaardige problemen. Een woordvoerder van de stad Brussel sprak van een vlekkeloze stembusgang, hoewel drie van de 91 stembureaus een half uurtje langer openbleven om de laatkomers te laten stemmen. De kiezer moest dit jaar maximum een uur aanschuiven in Brussel. Vorig jaar tijdens de federale verkiezingen kon die wachttijd nog oplopen tot drie uur. Ook in de andere gemeenten van het gewest vielen de problemen mee. De grootste moeilijkheden situeerden zich in Elsene, waar één stembureau in de Washingtonstraat twee uur te laat opende. Reden was een panne van de informatica. Twee stembureaus in Schaarbeek en Ukkel kenden gelijkaardige problemen, vooral bij de opstart van de stemcomputers. Volgens woordvoerders van de gemeente ging het om verwaarloosbare problemen.

Ondanks de dreigementen de afgelopen maanden van tal van burgemeesters uit Halle-Vilvoorde om de Europese verkiezingen te boycotten indien de volgens hen ongrondwettelijke kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst zou worden, zijn de verkiezingen ook daar zonder problemen verlopen. Dat blijkt uit een rondvraag bij een aantal van de betrokken burgemeesters.