BRUSSEL - In Groot-Brittannië verliezen de twee grootste partijen. Labour, de partij van premier Blair, verliest 9 procent, en komt op 27,5 procent. De conservatieven verliezen 7 procent, tot 24,4 procent. De liberaal-democraten komen op 16 procent, de euro-sceptische Onafhankelijkheidspartij op 12,3 procent. Hoewel er donderdag al gestemd is, zijn de uitslagen in het Verenigd Koninkrijk nog niet volledig bekend.
Opmerkelijk was wel de opkomst in Groot-Brittannië. Die was historisch hoog.

 • Forza Italia, de partij van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, heeft zware klappen gekregen bij de Europese verkiezingen. Dat blijkt uit exit-polls in opdracht van de openbare omroep RAI 2. Forza zou tussen de 20,5 en 23,5 procent stranden. Berlusconi had gehoopt op 25 procent.

  Volgens dezelfde peiling komt Alleanza Nazionale, de tweede partij van de Italiaanse centrum-rechtse coalitie, tussen de 10,5 en 12,5 procent uit, de christen-democraten van het UDC tussen 5 en 7 procent en de Lega Nord haalt 3 à 5 procent.

  De centrum-linkse partijen, die zich hebben gegroepeerd in de "Olijfboomcoalitie", die werd opgericht door Europees Commissievoorzitter Romano Prodi, zouden tussen de 30,5 en de 33,5 procent van de Italianen hebben overtuigd.

  De poll werd uitgevoerd bij 20.000 kiezers.
 • Spanje. In Spanje heeft de socialistische regeringspartij PSOE de Europese verkiezingen gewonnen met 43,3 procent van de stemmen. Op de tweede plaats volgt de conservatieve Partido Popular (PP) met 41,3 procent. Dat blijkt uit officiële resultaten, gebaseerd op 99,99 procent van de uitgebrachte stemmen.

  De PSOE stuurt 25 van de 54 Spaanse vertegenwoordigers naar Straatsburg. De partij doet het nog 0,7 procent beter dan bij de parlementsverkiezingen van maart. De PP haalt 23 zetels binnen en scoort vier procent beter dan bij de verkiezingen van maart.

  De overige zetels gaan naar een coalitie van nationalistische partijen uit Baskenland, Catalonië en Galicië (3), de coalitie van de groenen en de communisten (2) en een andere coalitie van nationalistische en regionalistische partijen (1).

  Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken nam 45,94 procent van de kiezers deel. In 1999 stemde nog 63,05 procent van het Spaanse electoraat.
 • In Zweden boekt de nieuwe eurosceptische partij mooie scores. ,,Juniliste'' heet de partij in kwestie. Volgens een prognose van de televisiezender SVT haalt ze een verrassende 14,8 procent van de stemmen.

  De regerende socialistische partij zou 24,9 procent van de stemmen halen. Dat is iets minder dan in 1999. De conservatieven scoorden met 14,8 procent even hoog als de ’Juniliste’. Ze verloren echter zes procent in vergelijking met 1999.
 • In Denemarken gaan de sociaal-democraten met de overwinning lopen met 33,5 procent van de stemmen, aldus een peiling. De liberalen van premier Anders Fogh Rasmussen verliezen ongeveer vijf procent tegenover 1999 en verliezen twee van hun vijf zetels. De anti-Europese partijen gaan er op achteruit.
 • In Oostenrijk heeft de socialistische partij SPO de Europese verkiezingen gewonnen met 33,4 procent van de stemmen. De extreem-rechtse FPO van Jorg Haider verloor en haalde slechts 6,3 procent van de stemmen, tegenover 23,4 procent in 1999. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 • De conservatieve regeringspartij Nieuwe Democratie heeft in Griekenland met ruime voorsprong gewonnen, aldus een peiling van de openbare televisiezender Net.

  Drie maanden na de ruime zege bij de parlementsverkiezingen zegeviert Nieuwe Democratie ook bij de Europese stembusgang, met 43 procent van de stemmen. De sociaal-democratische oppositiepartij Pasok moet zich tevreden stellen met 33 procent. De communistische partij KKe blijft de derde partij met 9,2 procent van de stemmen.

  Ook de extreem-rechtse partij Laos zou met 3,5 procent van de stemmen één van de 24 Griekse zetels in het Europese halfrond binnenrijven.
 • In Cyprus zou de conservatieve oppositiepartij DISY nipt de Europese verkiezingen gewonnen hebben. Volgens de Cypriotische televisie zou de partij op 28,4 procent van de stemmen uitkomen. Dat is goed voor twee van de zes Cypriotische zetels in het Europese Parlement.

  De linkse partij AKEL strandt met 28,0 procent op de tweede plaats en haalt twee zetels.

  DIKO, de partij van de regerende president Tassos Papadopoulos, bezet slechts de derde plaats met 17 procent van de stemmen en één zetel. De laatste zetel is nog onbeslist.

  Ongeveer 70,4 procent van de Cyprioten zou gestemd hebben.
 • In Duitsland zou de christen-democratische en conservatieve CDU/CSU met ruime voorsprong de sterkste partij worden. Dat blijkt uit de eerste prognoses. De televisiezenders geven CDU/CSU een score van 45,5 tot 46,5 procent.

  De sociaal-democratische SPD van bondskanselier Gerhard Schröder zou rekening moeten houden met een score van slechts 22 tot 23 procent. De groenen zouden winst boeken en een score van 10,5 tot 11,5 procent laten optekenen.

  De liberale SPD haalt volgens de prognoses voor het eerst in tien jaar de kiesdrempel en zou 6 procent van de stemmen halen. Ook de hervormde communisten van de PDS zouden 6 procent halen.
 • Omstreeks 17 uur had 33,4 procent van de Franse kiezers gestemd voor de Europese verkiezingen. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld. Bij de laatste regionale verkiezingen had omstreeks 17 uur meer dan 50 procent van de kiezers een stem uitgebracht.

  In 1999 stemde 46,76 procent van het Franse electoraat bij de Europese verkiezingen. Het Europese gemiddelde bedroeg in 1999 49,8 procent.