REACTIES <b>GROEN!</b>  Vera Dua: ,,Niet wakker worden zonder groene partij''
Foto: belga
BRUSSEL - Groen! voorzitter Vera Dua reageert tevreden op de eerste resultaten. ,,In de aanloop naar de verkiezingen heb ik altijd gezegd dat ik op maandag niet wou wakker worden en vaststellen dat er geen groene partij meer is in Vlaanderen. Ik heb het gevoel dat meer mensen zo gedacht hebben,'' zei ze in een eerste reactie op de VRT. Ze noemt het te vroeg om te speculeren over het aantal zetels: ,,Ik denk wel dat we zetels gaan halen, maar nog niet hoe en waar. Maar het zit voorlopig goed'', verklaarde ze op de partijzetel.We wachten op de eerste resultaten uit de grote steden.''

Dua zei wel verontrust te zijn door de goede uitslag van het Vlaams Blok. "Dat doet pijn. We moeten samen met de andere partijen een strategie uitdokteren om het Blok te counteren, want dit is geen goede zaak voor Vlaanderen''.

In een eerste reactie op de voorlopige uitslagen lieten Tinne Vanderstraeten en Jos Geysels zich voorzichtig optimistisch uit over de resultaten van Groen! Geysels was wel minder gelukkig met de vooruitgang van het Vlaams Blok. ,,Men is jarenlang slordig omgesprongen met extreem-rechts'', zei hij. ,,Men is slordig omgesprongen met hun gedachtengoed'', verklaarde Geysels over de stemmenwinst van het Blok.

,,Het gaat de goede kant uit'', stelt Europarlementslid Bart Staes (Groen!). ,,Dat voelden we al in de aanloop naar de verkiezingen. Mensen spreken je aan om markten, geven je schouderklopjes... die sympathie is nu omgezet in stemmen'', aldus Staes. ,,Vorig jaar nog lagen we knock out, plat op de vloer. Op negen maanden tijd hebben we echt goed werk geleverd.''

"We stevenen af op een verdubbeling van ons resultaat van vorig jaar", zegt uittredend Vlaams minister voor Leefmilieu Jef Tavernier (Groen!). "Voor we aan een nieuwe regering denken, zullen wij eerst de zetelverdeling afwachten en zien hoe de verhoudingen liggen. Intussen gaan we ook wat genieten. De boodschap is duidelijk. De kiezer wil groen."

Volgens Tavernier heeft Groen! in West-Vlaanderen een zetel binnen. Hij was er de lijsttrekker. "We gaan er op drie kantons na op vooruit in de kustprovincie", aldus Tavernier. "In de twee grote steden halen we de acht procent, in Oostende scoren we boven de zes procent. Daarmee is een zetel binnen."

Aanleiding voor de stijging bij de groene partij is volgens Tavernier te vinden in de communicatie. "We hebben ons programma beter uitgelegd aan de kiezer. Ze weten nu welke accenten we willen leggen. De kiezer is overtuigd: Groen! brengt echt iets bij", aldus Tavernier.