Vlaams Blok grote winnaar
Foto: belga
BRUSSEL - Met meer dan 95 procent van de stemmen geteld, blijkt dat het Vlaams Blok de grote winnaar is van de Vlaamse verkiezingen. Ook het kartel van CD&V en N-VA boekt een mooie winst. VLD/Vivant gaat fors achteruit. SP.A/Spirit stijgt ten opzichte van de verkiezingen van 1999, maar moet inleveren in vergelijking met de federale verkiezingen van 2003. Groen! haalt de kiesdrempel.

De uitslagen tonen een flink verlies voor de VLD. De liberalen zakken zo'n 5 procent en komen uit op ongeveer 20 procent. Dat zou betekenen dat de VLD 2 zetels inlevert in het Vlaams Parlement en er maar 25 zetels overhoudt.

SP.A/Spirit gaat achteruit ten opzichte van de federale verkiezingen van 2003, maar haalt 19,7 procent van de stemmen, wat betekent dat het aantal zetels in het Parlement stijgt van 19 naar 25.

Winst is er voor CD&V/N-VA dat zo'n 26,1 procent van de stemmen zou binnenhalen. Dat is goed voor 35 zetels. Grootste winnaar is echter het Vlaams Blok. Het Blok is volgens de prognoses met 24 procent van de stemmen de tweede grootste partij en krijgt 32 zetels.

Bij Groen! was het vooral uitkijken of de kiesdrempel zou gehaald worden. Dat is met meer dan 7,5 procent van de stemmen voorlopig ruim gelukt. De groenen zouden op 6 zetels kunnen rekenen. De Union des Francophones (UF) haalt 1 zetel.

Drie partijen nodig voor regering

Deze zetelverdeling betekent dat de regeringsvorming in Vlaanderen ingewikkeld wordt: behalve een coalitie van CD&V/N-VA met het Vlaams Blok haalt geen enkele combinatie van twee partijen een meerderheid.

Paars haalt met 50 zetels lang geen meerderheid. Zelfs met de 6 groene zetels komen VLD/Vivant, SP.A-Spirit en Groen! er nog altijd 7 te kort voor een meerderheid van 63 zetels in het 124 zetels tellende Vlaams Parlement. Oranje-rood haalt volgens deze voorspelling 60 zetels, net als oranje-blauw. Ook dat is dus niet genoeg voor een meerderheid. Het gevolg is dat er, zoals het er nu naar uitziet, in Vlaanderen een tripartite nodig is voor een meerderheid.


Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen blijft VLD/Vivant nipt de grootste partij met 23,8 procent van de stemmen. CD&V/N-VA zit de liberalen echter op de hielen met 23,4 procent. Het Vlaams Blok nestelt zich op de derde plaats met 22,8 procent. SP.A/Spirit zakt terug tot 19 procent van de stemmen. Met 9 procent haalt Groen! makkelijk de kiesdrempel.

De verkozenen (27 zetels):

VLD/Vivant (7)   Karel De Gucht, André Denys, Vera Van der Borght, Patrick Lachaert, Anne-Marie Hoebeke, Marnic De Meulemeester en lijstduwer Guy Verhofstadt.
CD&V/N-VA  (7) Joke Schauvliege, Miet Smet, Etienne Schouppe, Helga Stevens, Jos De Meyer, Erik Matthijs en Marius Meremans.
Vlaams Blok (6) Karim Van Overmeire, Frans Wymeersch, Gerda Van Steenberge, Werner Marginer, Erik Tack en Bruno Stevenheydens
SP.A/Spirit (5) Freya Van den Bossche, Norbert De Batselier, Jan Roegiers, Gracienne Van Niuewenborghe en Kurt De Loor
Groen! (2) Vera Dua en Jos Stassen


Antwerpen

In de kieskring Antwerpen  zijn de resultaten van alle bureaus (1.297) bekend. Het Vlaams Blok is er de grootste partij met 29,9 procent (+5,9 procent t.o.v. 2003) van de stemmen. CD&V/N-VA komt met 25,3 procent (+5,7 procent) op de tweede plaats, gevolgd door SP.A/Spirit (18 procent, -3,1) VLD/Vivant zakt ten opzichte van 2003 met 3,6 procent tot 17,12 procent. Groen! stijgt dan weer 3,4 procent tot 7,9 procent. Dat is wel nog altijd een stuk minder dan in 1999, toen de groenen in Antwerpen nog 13,1 procent van de stemmen wisten te halen.  

De verkozenen (33 zetels):

Vlaams Blok (10):    Filip Dewinter, Marijke Dillen, Luk Van Nieuwenhuysen, Pieter Huybrechts, Marie-Rose Morel, Rob Verreycken, Marleen Van den Eynde, Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch en Freddy Van Gaever.
CD&V/N-VA  (9):  Inge Vervotte, Luc Van den Brande, Frans Peeters, Bart De Wever, Ludwig Caluwé, Kathleen Helsen, Koen Van den Heuvel, Kris Van Dijck en Tinne Rombouts
VLD/Vivant (6):  Bart Somers, Dirk Van Mechelen, Marleen Vanderpoorten, Annick De Ridder, Margriet Hermans, Dirk Sterckx
SP.A/Spirit (6):  Patrick Janssens, Els Van Weert, Kathleen Van Brempt, Bart Martens, Anissa Temsamani, Maya Detiège
Groen! (2):  Rudi Daems en Mieke Vogels

Brussel

Ook in Brussel is het Vlaams Blok de grootste partij, met 34,1 procent van de stemmen. VLD/Vivant haalt er 20,6 procent, SP.A/Spirit 17,4. CD&V/N-VA eindigt er op 15,2 procent. Ook hier overschrijdt Groen! ruimschoots de kiesdrempel dankzij 11 procent van de stemmen, maar dat levert de groenen geen zetel in het Vlaams Parlement op.

De verkozenen (6):
Vlaams Blok  (3):  Johan Demol, Erik Arckens,  Monique Moens
VLD/Vivant (1):  Sven Gatz
SP.A/Spirit (1):  Bert Anciaux
CD&V/NVA (1):  Steven Vanackere

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen blijft de CD&V/N-VA de grootste partij met 33 procent van de stemmen. Het Vlaams Blok haalt er 20,2 procent van de stemmen, dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 1999. Daarmee wordt het Blok er bijna even groot als SP.A/Spirit. Het kartel stijgt ten opzicht van 1999 zo'n 3 procent en komt op 20,4 procent uit. Dat is wel minder dan bij de verkiezingen van 2003, toen de socialisten bijna 25 procent van de West-Vlaamse stemmen haalden. VLD/Vivant zakt ook hier terug en haalt maar 18,6 procent meer. Groen! (6,7 procent) komt vlot boven de kiesdrempel uit.


De verkozenen (22 zetels):
CD&V/N-VA   (8):  Yves Leterme, Geert Bourgeois, Hilde Crevits, Luc Martens, Carl Decaluwé, Jan Verfaillie, Sabine Poleyn, Hendrik Bogaert
Vlaams Blok (4): Frank Vanhecke, Herman De Reuse, Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt en Stefaan Sintobin 
SP.A/Spirit (5): Johan Vande Lanotte, Renaat Landuyt, Michèle Hostekint, Jacky Maes, Gilbert Bossuyt
Groen! (1): Jef Tavernier
VLD/Vivant (4):  Vincent Van Quickenborne, Louis Bril, Stern Demeulenaere, Jean-Marie Dedecker

Limburg

Limburg laat een gelijkaardige uitslag zien. CD&V/N-VA is er de grootste met 27,2 procent van de stemmen. SP.A/Spirit tikt af op 26,3 procent, het Vlaams Blok komt op 22,4 procent. VLD/Vivant zakt terug tot 18,2 procent. In Limburg haalt Groen! de kiesdrempel echter niet: de partij blijft steken op 4,5 procent.

De verkozenen (16 zetels):
CD&V/N-VA   (5): Johan Sauwens, Veerle Heeren, Hubert Brouns, Vera Jans, Jan Peumans
Vlaams Blok (4): Jean Geraerts, John Vrancken, Ludo Vissers, Thieu Boutsen
SP.A/Spirit (4): Steve Stevaert, Ludo Sannen, Hilde Claes, Chokri Mahassine
VLD/Vivant (3): Jaak Gabriëls, Marino Keulen, Patrick DewaelVlaams Brabant

In Vlaams-Brabant is CD&V/Vivant de grootste partij met 23,5 procent van de stemmen. Op de tweede plaats komt het Vlaams Blok dat met zijn 21,6 procent VLD/Vivant net voor blijft. SP.A/Spirit komt op 17,3 procent, Groen! op 8,2 procent. UF haalt nog 6,5 procent.

De verkozenen (19 zetels):

CD&V/N-VA   (5): Eric Van Rompuy, Tom Dehaene, Trees Merckx-Van Goey, Jan Laurys en Mark Demesmaeker
Vlaams Blok (5): Joris Van Hauthem, Felix Strackx, An Michiels, Roland Van Goethem en Filip De Man.
SP.A/Spirit (4): Frank Vandenbroucke, Bruno Tobback, Else De Wachter en Marcel Logist.
VLD/Vivant (4): Patricia Ceysens, Francis Vermeiren, Dominique Guns en Herman Schueremans
Groen! (1): Eloi Glorieux


Brusselse Raad

In de Hoofdstedelijke Raad waren er 17 Vlaamse zetels te verdelen. Het Vlaams Blok wordt de grootste partij met zes verkozenen.
De verkozenen (19 zetels):
CD&V/N-VA     (3):  Jos Chabert, Brigitte Grouwels, Walter Vandenbossche
Vlaams Blok (6): Johan Demol, Dominiek Lootens-Stael, Greet Van Linter, Jos Van Assche, Frederic Erens en Valérie Seyns
SP.A/Spirit (3): Pascal Smet, Marie-Paul Quix, Fouad Ahidar
VLD/Vivant (4): Guy Vanhengel, Jean-Luc Vanraes, Carla Dejonghe, Els Ampe
Groen! (1):  Adelheid Byttebier