Congolese generaal Nkunda dreigt met oorlog
Laurent Nkunda Foto: afp
KIGALI - Generaal Laurent Nkunda, een van de dissidente legerleiders die een week lang de oostelijk gelegen Congolese stad Bukavu bezetten, heeft er zondag mee gedreigd Kinshasa de oorlog te verklaren.
Nkunda wil dat er een onderzoekscommissie komt die de vermoedelijke misdaden tegen zijn gemeenschap (Banyamulenge, Congolezen van Rwandese oorsprong) onderzoekt. Als die er niet snel komt, dan begint hij een oorlog tegen de Congolese regering in Kinshasa, luidt het.

,,Wij wachten tot maandag. Ik wacht op het laatste woord van Azarias Ruberwa (een van de vier vice-presidenten van de Congolese overgangsregering), zoniet begin ik mijn troepen te mobiliseren en gaan we op de vuist met Kinshasa", zei de generaal.

Generaal Nkunda is een voormalige officier van het Rwandese leger. Hij is een in de Democratische Republiek Congo geboren Tutsi, die zich nu ophoudt in Minova op een 50-tal kilometer ten zuiden van Goma, de hoofdstad van de grensprovincie Noord-Kivu.

Op 2 juni nam Nkunda met kolonel Jules Mutebusi, een andere dissidente officier, de controle over de stad Bukavu over. Hun troepen maken jacht op het Congolese regeringsleger, die de stad op 9 juni geweldloos en onder luid gejuich van de bewoners weer van de dissidente soldaten overnam.

Gevechten ten zuiden van Bukavu

Ondanks het feit dat de situatie in Bukavu de laatste vijf dagen min of meer genormaliseerd is, zijn er zaterdag nabij Kamanyola, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Bukavu, weer gevechten uitgebroken tussen de dissidente soldaten van kolonel Mutebusi en het Congolese leger. ,,Ik sta altijd klaar om kolonel Mutebusi te ondersteunen, wij werken altijd samen", zei generaal Nkunda daar nog over.