Twaalf doden bij zelfmoordaanslag met auto in Bagdad
Foto: epa
BAGDAD - Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto zijn zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad twaalf doden en dertien gewonden gevallen. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.
De dader bracht de auto tot ontploffing toen de politie de wagen probeerde te onderscheppen. Onder de doden bevinden zich vier agenten en de dader. Acht personenauto’s raakten beschadigd.

De aanslag werd gepleegd op driehonderd meter afstand van een Amerikaans legerkamp, maar er waren geen Amerikanen in de buurt.

Opnieuw topambtenaar vermoord

In Bagdad is vandaag ook een topambtenaar van het Iraakse ministerie van Onderwijs vermoord. Het slachtoffer, de 63-jarige Kamal al-Jarah, werd door onbekenden doodgeschoten toen hij zijn huis verliet om naar zijn werk te gaan. Hij woonde in Ghazaliya, een soennitische wijk waar veel aanhangers van de verdreven dictator Saddam Hoessein wonen.

Al-Jarah onderhield voor het ministerie van Onderwijs de betrekkingen met andere landen en Unesco, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties. Ook was hij verantwoordelijk voor uitwisselingsprogramma’s.

Bomaanslag in Taji

In Taji ten noorden van Bagdad is een Amerikaanse soldaat om het leven gekomen toen langs de weg een bom ontplofte. Twee andere Amerikanen raakten daarbij gewond. De Amerikanen werden ook beschoten. Een van de daders werd op zijn beurt door de Amerikanen gedood. De regio van Taji ligt op een 20-tal kilometer ten noorden van Bagdad.

Bij gevechten tussen aanhangers van de radicale leider Muqtada al-Sadr en Amerikaanse soldaten zijn zondagochtend in de sjiitische wijk Sadr City zijn zes Irakezen gedood.

Onderminister van Buitenlandse Zaken doodgeschoten

Zaterdag werd in Bagdad onderminister van Buitenlandse Zaken Bassam Salih Koubba doodgeschoten. Volgens zijn ministerie was de moord, die werd gepleegd in een soennitische wijk, waarschijnlijk het werk van aanhangers van Saddam.

In de zogenoemde groene in Bagdad, waar de buitenlandse bezettingsmacht huist, sloeg zondag een raket in. De raket trof naar verluidt een gebouw, maar niemand raakte gewond.

In Kirkuk in Noord-Irak is zaterdag een Koerdische geestelijke vermoord. Het slachtoffer, Iyad Khorshid, werd doodgeschoten toen hij op bezoek was bij buren. Een politieman werd in zijn huis voor de ogen van zijn gezin doodgeschoten door twee indringers. Het slachtoffer was een voormalig lid van de gemeenteraad van Kirkuk.