23.45 uur: De voorkeurstemmen zijn geteld. Snel op een rijtje: de toptien in absolute cijfers en over de kieskringen heen: Filip Dewinter (148.503), Inge Vervotte (134.540), Yves Leterme (118.434), Steve Stevaert (86.806), Freya Van Den Bossche (71.823), Patrick Janssens (64.200), Karel De Gucht (62.154), Johan Vande Lanotte (61.556), Geert Bourgeois (56.729) en Joke Schauvliege (55.502).

 

 • 23.25 uur: Drie van de zes Brusselse verkozenen in het Vlaams Parlement komen van het Vlaams Blok: Johan Demol, Erik Arckens en Monique Moens. Verder zijn ook Sven Gatz voor VLD-Vivant, Bert Anciaux voor sp.a-Spirit en Steven Vanackere voor CD&V-N-VA verkozen.
 • 23.03 uur: De Europese Volkspartij (EVP), waar onder meer Jean-Luc Dehaene lid van is, blijft de grootste fractie van het Europees parlement (EP). Volgens de eerste prognoses die omstreeks 23.00 uur werden vrijgegeven, haalt de EVP tussen de 247 en 277 zetels. De socialistische partij blijft op de tweede plaats. en de liberalen staan op drie.
 • 22.02 uur: CD&V en het Vlaams Blok halen ook bij de Europese verkiezingen het grootste aantal stemmen. Aan Franstalige kant komt de PS als winnaar uit de bus.
 • 21.50 uur: Uit voorlopige tellingen van de voorkeurstemmen valt af te leiden dat Filip Dewinter (Vlaams Blok), Inge Vervotte (CD&V/N-VA) en Steve Stevaert (SP.A/Spirit) de toptien in Vlaanderen aanvoeren. Maar niet in elke kieskring zijn evenveel kantons geteld, waardoor onderlinge vergelijkingen nog voorzichtig moeten geïnterpreteerd worden. OP vier staat Patrick Janssens (SP.A/Spirit) en de vijfde plaats is voor Bart Somers. Freya Van Den Bossche (SP.A/Spirit) staat op negen.
 • 21.04 uur: Binnenlandse Zaken geeft de voorlopige zetelverdeling voor het Vlaams Parlement. Ze baseert zich op 93 procent van de telbureaus: 32 zetels voor het Vlaams Blok (+ 10), 25 voor de VLD (-2), 25 voor SP.A-Spirit (+5), 35 voor CD&V/N-VA (+5), 6 voor Groen! (-6) en 1 voor UF (-)
 • 20.28 uur : In een eerste reactie stelt premier Verhofstadt dat de federale regering doorgaat. ,,Alle partijen hebben erop gehamerd dat dit Vlaamse verkiezingen zijn, geen federale. De federale regering gaat dus gewoon door.'' Voor Verhofstadt is het ook evident dat het initiatief voor de Vlaamse regering bij de CD&V ligt.
 • 20.00 uur : Het Mechelse parket laat weten dat er in geen enkel kiesbureau in de kantons Mechelen, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier en Puurs noemenswaardige problemen zijn geweest met bij- en voorzitters . Het verwijst daarmee naar de wantoestanden van vorig jaar, toen een honderdtal dossiers samengesteld werden tegen voor- en bijzitters die geen geldige reden hadden om niet te komen opdagen. Het signaal dat toen is uitgestuurd, heeft blijkbaar effect gehad, zo klinkt het.
 • 19.43 uur : In het kanton Vilvoorde wordt het Vlaams Blok de grootste partij. Met een forse winst van 7 procent haalt de partij 26,3 procent van de stemmen, op afstand gevolgd door CD&V/N-VA met 20,2 procent (+2 procent), VLD-Vivant met 19,9 procent (-2,5 procent), sp.a-Spirit met 17,9 procent (-2,7 procent) en Groen! met 7,9 procent (+5,1 procent). Het UF wint 0,5 procent en haalt 5,1 procent.
 • 19.34 uur : CD&V-voorzitter Yves Leterme zegt dat het kartel CD&V-N-VA het initiatief zal nemen om te zorgen voor een nieuwe, sterke Vlaamse regering. Over regeringspartners wilde hij zich niet uitspreken. Leterme ging niet in op de uitgestoken hand van Vlaams Blok-voorzitter Frank Vanhecke naar het kartel CD&V-N-VA. "Wij gaan voor een positief alternatief. We willen problemen oplossen", aldus Leterme.
 • 19.32 uur : In het kanton Antwerpen haalt Filip Dewinter (Vlaams Blok) het meeste voorkeurstemmen . Hij kreeg 47.808 stemmen achter zijn naam. Patrick Janssens (sp.a) haalde 27.523 voorkeurstemmen, Inge Vervotte (CD&V) 18.387 en Bart Somers (VLD-Vivant) 9.272. Binnen Groen! haalt lijstduwer Mieke Vogels met 3.668 hier de meeste voorkeurstemmen.
 • 19.15 uur : Volgens de eerste en erg voorlopige uitslagen zou het Vlaams Blok in Brussel 32,64 procent van de Nederlandstalige kiezers overtuigd hebben. VLD-Vivant zou de tweede partij worden binnen het Nederlandstalig kiescollege, gevolgd door SP.A/Spirit. De Vlaamse partijen buiten het Vlaams Blok zouden voorlopig op 57,69 procent uitkomen. Opmerkelijk is wel dat in de Brusselse gemeente Elsene het Blok de grootste partij geworden is.
 • 18.36 uur : In het kanton Antwerpen is de uitslag volledig. Het Vlaams Blok haalt er 34,3 procent van de stemmen. Dat is een stijging met 4 procent tegenover 2003. SP.A/Spirit blijft ten opzichte van vorig jaar ongeveer status quo op 24 procent. De winst van CD&V/N-VA blijft hier beperkt tot 0,2 procent, wat een totaal van 14,3 procent oplevert. Verlies is er ook hier voor VLD/Vivant: het kartel daalt met bijna 6 procent tot 15,4 procent.
 • 18.24 uur: Groen! komt met 8,8 procent ruim boven de kiesdrempel.
 • 18.14 uur : In Mechelen zijn alle bureaus geteld. Het Vlaams Blok is er de grootste partij met 31,2 procent. Op twee komt SPA/Spirit met 21,35 procent. CD&V-N-VA volgt op korte afstand als derde met 21,08 procent. Bart Somers' VLD/Vivant komt uit op 16,7 procent.Groen! haalt er met 7,64 procent ruim de kiesdrempel.
 • 17.55 uur : Groen! voorzitter Vera Dua reageert tevreden op de eerste resultaten. ,,In de aanloop naar de verkiezingen heb ik altijd gezegd dat ik op maandag niet wou wakker worden en vaststellen dat er geen groene partij meer is in Vlaanderen. Ik heb het gevoel dat meer mensen zo gedacht hebben,'' zei ze in een eerste reactie op de VRT. Ze noemt het te vroeg om te speculeren over het aantal zetels.
 • 17.18 uur : Uitslagen van grote steden zijn er nog niet, maar de middelgrote steden lijken de eerste trends wel al te bevestigen. In Mechelen en Sint-Niklaas valt vooral de flinke winst van het Vlaams Blok op. Ook de CD&V boekt daar winst. Verlies is er vooral voor VLD en, in iets mindere mate, voor SP.A/Spirit. Groen! haalde meer stemmen en overschrijdt daar voorlopig de kiesdrempel. In Leuven zouden de groenen zelfs 15 procent halen.
 • 16.44 uur : Vlaams Blok voorzitter Frank Vanhecke heeft het over het ‘uur van de waarheid’ en roept CD&V en N-VA op om het Vlaams Blok als volwaardige gesprekpartner te beschouwen en ten minste gesprekken met de partij te starten.
 • 16.41 uur : Sp.a-voorzitter Steve Stevaert zegt in een eerste reactie: ,,Ik ben al blij als we boven de 20 procent in gans Vlaanderen blijven. Met een beetje geluk halen we in Limburg één extra zetel en belanden we op 5 zetels.''
 • 16.00 uur : VLD-voorzitter Dirk Sterckx wil niet reageren op het verlies van de VLD, zoals dat uit de eerste resultaten blijkt. Hij vindt het te vroeg, zei hij op het VRT-journaal. Zijn partijgenoot Jean-Marie Dedecker wil op Radio 1 wel kwijt dat ,,als dit zo verder gaat, het moeilijke dagen worden voor de VLD.''
 • 15.45 uur : Een tiental bureaus in Limburg en West-Vlaanderen zijn geteld. Die eerste resultaten wijzen op winst voor het kartel CD&V/N-VA en Vlaams Blok en verlies voor VLD. Groen! flirt met de kiesdrempel.
 • 15.10 uur : Ook Heist-op-den-Berg, dat vorig jaar als eerste enkele resultaten bekendmaakte, heeft al cijfers klaar. De CD&V doet het daar in 3 van de 28 bureaus ongeveer even goed als bij de vorige verkiezingen. Het Blok stijgt lichtjes tot 26,6%. Groen haalt 9%. SP.A/Spirit zou het beter te doen dan in 1999, maar slechter dan in 2003.
 • 15.01 uur : in het Limburgse Bree zijn de eerste resultaten bekendgemaakt. Met 1 bureau op 15 geteld zou CD&V daar de meerderheid behalen met 52 procent van de stemmen. Het Vlaams Blok haalt er 18 procent (+9 procent). De VLD zakt er 2 procent tot 16 procent. Groen strandt op 2,5.
 • 15 uur : Alle stembureaus gaan dicht. Om 13 uur waren de stembureaus waar op de traditionele manier gestemd wordt al dichtgegaan, nu volgen ook de stembureaus waar op een computer gekozen wordt.
 • 14.40 uur : Een man die met een badge protesteerde tegen elektronisch stemmen is vanmiddag opgepakt. De voorzitter van zijn stembureau had hem gevraagd de badge te verwijderen, maar de man weigerde. Hij werd gearresteerd door de Schaarbeekse politie.
 • 13.00 uur : Elio Di Rupo vergist zich van stembureau. De voorzitter van de Franstalige socialisten begaf zich zoals gewoonlijk naar de school in de rue des Canonniers in Bergen, het adres waar hij ook bij vorige verkiezingen zijn stem moest uitbrengen.
  Maar Di Rupo had zijn oproepingsbrief blijkbaar niet goed gelezen, want hij moest in een verderop gelegen bureau in de rue du Rossignol zijn stem uitbrengen.
  Volgens de stad is het aantal kiezers door een duizendtal bijkomende kiesgerechtigden uit de 25 EU-landen voor de Europese verkiezingen gevoelig gestegen, waardoor de alfabetische volgorde voor de verdeling over de stembureaus wijzigde.
 • 13.00 uur : De stembureaus waar met potlood en papier gestemd wordt, gaan dicht.
 • 12.55 uur : De Brusselse schepen van Burgerlijke Stand Jean Baptiste De Crée meldt dat hij zich vergist heeft. Er is geen vrouw gestorven in het stembureau van Laken.
  Meer zelfs: ,,Het gaat om een man geboren in ’33. Hij ligt weliswaar in kritieke toestand in het Brugmannziekenhuis, maar is niet gestorven,'' zei De Crée aan het persbureau Belga.
 • 12.15 uur : De burgemeesters van Gooik en St.-Pieters-Leeuw hebben een deurwaarder formeel laten vaststellen dat het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet gesplitst is.
  De CD&V wil het deurwaardersdocument gebruiken om het thema van de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde na de verkiezingen snel weer op de politieke agenda te brengen.
 • 11.45 uur : In een kiesbureau in de Brusselse gemeente Laken is een vrouw gestorven. Dat meldt de Brusselse schepen van Burgerlijke Stand Jean- Baptiste De Crée. De vrouw stierf toen ze het stembureau binnenwandelde om haar stem uit te brengen. Verdere details zijn nog niet bekend.
 • 11.30 uur : Nog meer protest: anarchistische organisaties betogen in het Zuidpark in Gent tegen de verkiezingen.
  ,,Wij zijn voor basisdemocratie en geloven niet in de parlementaire democratie,'' zegt een woordvoerder. ,,Wij behoren tot die 10 à 15 procent die niet of ongeldig stemt.''
  Het initiatief gaat uit van het gelegenheidsplatform Antiverkiezingscomité 13 juni. Dat eist de afschaffing van de stemplicht en de kiesdrempel. En voor al de niet-stemmers, ongeldige en blanco stemmers, moeten er in de parlementen lege zetels zijn, zegt het comité.
 • 10.15 uur : Acht leden van het collectief Poureva protesteren tegen het elektronisch stemmen. Vijf van hen zullen weigeren hun stem uit de brengen en een protestbrief overhandigen aan de voorzitter van hun kiesbureau. De drie anderen overhandigen alleen de brief. De actievoerders kondigen ook aan dat ze een T-shirt zullen dragen met daarop de vraag ’Wie controleert de elektronische stem?’.
  Poureva ijvert voor ’een ethiek van het elektronisch stemmen’. Volgens het collectief is bij stemmen per computer de anonimiteit niet gegarandeerd. Bovendien zouden kiezers hun stem achteraf niet voldoende kunnen controleren. Het collectief eist een betrouwbaar systeem, al is het niet a priori tegen technologische vooruitgang.
  www.poureva.be.
 • 09.00 uur : In Tervuren heeft Prins Laurent zijn stem uitgebracht in het stembureau waar Prinses Claire bijzitter is. De stemming verliep zonder problemen, al nam de prins zijn tijd. Hij verklaarde later aan de verzamelde pers ook waarom. ,,Mijn personeel spreekt geen Nederlands, dus heb ik alles overgeschreven en vertaald naar het Frans. Zo kunnen mijn medewerkers straks ook zonder problemen stemmen,'' aldus de prins.
  Buiten stond de lokale politie opgesteld om te vermijden dat er een lange files zou ontstaan van mensen die een babbeltje wilden slaan met de prinses.
 • 08.00 uur : De stembureaus gaan open. 7,5 miljoen Belgen en 60.000 Eu-burgers trekken vandaag naar de stembus. Ze verkiezen de nieuwe parlementen van het Vlaams, Waals en Brussels gewest en een nieuwe Duitse gemeenschapsraad. Ook de verkiezing van 24 Belgische europarlementsleden staat op de agenda.
  Het bijzitterschap is voor het laatst verplicht. Vanaf volgend jaar zou men met betaalde vrijwilligers werken.