Al-Qaeda vermoordt en ontvoert Amerikanen in Riyad
Bij de verklaring van Al-Qaeda staan een pasfoto en een business card op naam van Paul M. Johnson. Foto: ap
RIYAD - In de Saudische hoofdstad Riyad is zaterdag een Amerikaan doodgeschoten. Een tweede Amerikaan wordt vermist. Op een islamitische website verscheen later op de dag een verklaring waarin de terreurgroep Al-Qaeda zegt een Amerikaan te hebben gedood en een Amerikaan te hebben ontvoerd in Riyad.

De ontvoerde Amerikaan is volgens Al-Qaeda Paul Johnson, een werknemer van Lockheed Martin. In de verklaring zegt Al-Qaeda Johnson net zo te zullen behandelen als de Amerikanen gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad en op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo op Cuba hebben behandeld.

Volgens Al-Qaeda is Johnson een van de vier deskundigen die in Saudi-Arabië Apache-helikoptersystemen ontwikkelen. Een van de andere vier zou Kenneth Scroggs zijn geweest, hij werd zaterdag vermoord. Bij de verklaring staan een pasfoto van een man met bruin haar en een business card van Lockheed Martin op naam van Paul M. Johnson.

,,Iedereen weet dat deze helikopters door de Amerikanen, hun zionistische bondgenoten en de afvalligen worden gebruikt om moslims te vermoorden en terroriseren en uit hun huizen te verjagen in Palestina, Afghanistan en Irak'', zo staat in de verklaring. Er wordt ook melding gemaakt van een videoband die zal worden vrijgegeven waarop Johnson een 'bekentenis' aflegt en waarop de eisen voor zijn vrijlating worden geformuleerd.

Waarschijnlijk lichaam andere vermoorde Westerling gevonden

Vandaag werd in Riyad het dode lichaam van waarschijnlijk een andere vermoorde Westerling gevonden, maakten de Saudische autoriteiten bekend. De identiteit van de man, wiens lichaam werd aangetroffen in de buurt van het hoofdkwartier van de Nationale Garde, is nog niet bekend. Details over de moord ontbreken nog.

Zaterdag rond 16.00 uur werd in de wijk Malaz de Amerikaan Kenneth Scroggs vermoord. Hij werd volgens getuigen door drie personen doodgeschoten toen hij zijn auto de garage bij zijn huis inreed.

Scroggs was de derde westerling in een week tijd die in Saudi-Arabië werd vermoord. Dinsdag werd de Amerikaan Robert Jacobs vermoord. Vorige week zondag werd een Ierse cameraman doodgeschoten en raakte een Britse tv-journalist ernstig gewond bij een schietpartij. De Saudische politie heeft nog van geen van de moorden verdachten gearresteerd.

Beelden moord op website

Via een aantal islamitische websites konden zaterdag beelden worden gedownload waarop is te zien hoe iemand wordt doodgeschoten. De opnamen zouden afkomstig zijn van Al-Qaeda en de vermoorde man zou "de joodse Amerikaan" Robert Jacobs zijn. De 62-jarige Jacobs werd dinsdag in zijn huis in Riyad vermoord.

Op de beelden zijn geen gezichten te zien. Wel is te horen dat iemand in het Engels ,,Nee, nee, alstublieft" roept, waarna er een schot wordt gelost en er iemand op de grond valt. Dan worden er nog zeker tien schoten op de persoon op de grond gelost.

De Britse ambassade maakte vandaag bekend dat zij als gevolg van de groeiende onveiligheid in Saudi-Arabië alle niet-essentiële diplomatieke medewerkers heeft gevraagd het land te verlaten. Ook werd bekendgemaakt dat personeel van vluchten van British Airways op Saudi-Arabië niet meer in dat land zal overnachten, maar zal uitwijken naar Koeweit.