7,5 miljoen Belgen naar de stembus
Foto: pn
BRUSSEL - Zeven en een half miljoen Belgen gaan zondag naar de stembus voor de regionale en Europese verkiezingen. Ze verkiezen de nieuwe parlementen van het Vlaams, Waals en Brussels gewest en een nieuwe Duitse gemeenschapsraad. Ook de verkiezing van 24 Belgische europarlementsleden staat op de agenda. Daarvoor hebben zich ook een kleine 60.000 EU-burgers ingeschreven.
De stemlokalen gaan vanaf 8 uur open. Net zoals bij de federale verkiezingen in mei van vorig jaar stemmen 44 procent van de Belgen elektronisch. De andere kiezers brengen hun stem manueel (met potlood en papier) uit.

Manueel kan er tot 13 uur worden gestemd. Elektronische stemmen kunnen tot 15 uur worden uitgebracht.

Binnenlandse Zaken heeft enkele maatregelen genomen om het elektronisch stemmen sneller te laten verlopen nadat er bij de verkiezingen vorig jaar in enkele grote steden, vooral in Brussel, lange wachtrijen stonden.

Voor de verkiezingen worden er in de verschillende bureaus 98.954 effectieve leden en 65.950 plaatsvervangers gemobiliseerd. Er werd beloofd dat de stemlokalen en stemhokjes verbeterd worden voor kiezers met een beperkte mobiliteit.

Op de kieslijsten staan er evenveel mannen als vrouwen. De eerste drie kandidaten op de lijsten mogen niet van hetzelfde geslacht zijn. Op aparte lijsten, behalve in Duitstalig België, worden kandidaat-opvolgers verkozen.

Vlaams en Brussels Parlement

Naast veertien Europarlementsleden kiezen zowat 4,5 miljoen Vlamingen 124 leden van het Vlaams Parlement. Dat gebeurt niet langer in arrondissementele, maar in provinciale kieskringen. Samen met de provinciale kieskringen werd een kiesdrempel van vijf procent ingevoerd.

Naast die vijf kieskringen - waar 118 parlementsleden worden verkozen - is er een zesde Brusselse kieskring voor de rechtstreekse verkiezing van 6 Brusselse leden van het Vlaams Parlement. Alleen Brusselaars die elektronisch voor de Nederlandstalige lijst van de Brusselse hoofdstedelijke raad kiezen, krijgen op hun scherm een lijst met zes effectieven en zes plaatsvervangers voor het Vlaams Parlement.

Er worden nog drie andere regionale parlementen verkozen. Alle deelstaatparlementen hebben voorlopig officieel trouwens nog de naam ,,raad'' omdat de naamsverandering in ,,parlement'' nog niet is goedgekeurd.

Het Brussels parlement (hoofstedelijke raad) dat in één kieskring wordt verkozen, zal niet langer uit 75 leden bestaan, maar uit 89 leden, van wie er 72 tot de Franse en 17 tot de Nederlandse taalgroep behoren.

Waals Parlement

Het Waals parlement dat wordt verkozen bestaat uit 75 leden. De Waalse verkiezingen worden niet in provinciale, maar in dertien arrondissementele kieskringen georganiseerd waar ook de kiesdrempel van vijf procent geldt. Bovendien moet een partij in Wallonië vijf procent in de hele provincie halen om in aanmerking te komen voor de verdeling van de restzetels (de apparantering).

Een aparte Franse gemeenschapsraad wordt niet verkozen. Dat wordt na de verkiezingen samengesteld uit de 75 leden van het Waals parlement en 19 Franstalige leden van de Brusselse hoofdstedelijke raad. Tenslotte worden er, in één kieskring, 25 leden voor de Raad van de Duitstalige gemeenschap gekozen.