Verhofstadt: ,,CD&V-programma heeft geen visie''
(archief)
BRUSSEL - Het CD&V-verkiezingsprogramma is een afgezwakte versie van het regeringsbeleid, zonder visie op de toekomst. Dat heeft uittredend premier Guy Verhofstadt zondag in De Zevende Dag gezegd.
De kopman van Open Vld in de verkiezingscampagne mocht zondagvoormiddag in de tv-studio's van de VRT commentaar geven op het programma van oppositiepartij CD&V.

Dat lijkt volgens hem op een afgezwakte versie van het beleid dat de regering heeft gevoerd. ,,Ik heb geen project voor de toekomst ontdekt. Het is vooral een beetje uitvoeren en bijvijlen van wat al door de regering is gedaan''. Verhofstadt verwees onder meer naar de voorstellen om de uitkeringen welvaartsvast te maken of om een jeugdgevangenis te bouwen. Dat doet de regering nu al, klonk het.

Een volgende regering moet juist een tandje bijsteken, meent de eerste minister, die daarbij een reeks Open Vld-recepten naar voren schoof: een verdere verlaging van de belastingen, legale migratie, de invoering van een loopbaanrekening, de creatie van nog eens 200.000 nieuwe jobs en het behoud van de ethische verwezenlijkingen van paars.

Justitie

Inzake Justitie beklemtoonde Verhofstadt dat zijn regering de voorbije jaren al heel wat gedaan heeft om het departement te hervormen, maar dat nog verdere stappen moeten worden gezet.

Ook in het CD&V-plan voor Justitie ziet de premier geen nieuwe dingen. De oppositiepartij pleit bijvoorbeeld voor gerechtelijke uitspraken binnen het jaar, maar zo'n plan heeft het parlement al goedgekeurd, stelde de liberaal, die er ook nog op wees dat er tegen 2011 1.800 gevangeniscellen bijkomen. ,,Er zitten nu meer dan 10.000 mensen in de gevangenis, maar dat is omdat deze regering beslist heeft om geen massale gratieverklaringen meer te doen en omdat de politie beter werkt.''

Televisieduel

Verhofstadt herhaalde ook nog eens zijn vraag aan CD&V-senaatslijsttrekker Yves Leterme voor een rechtstreeks tv-debat. Dat moet de burger de ware inzet van de verkiezingen tonen, meent hij. Dat ,,vraagt wat meer tijd dan 10 minuten altijd weer hetzelfde te herhalen: 'goed bestuur, goed bestuur'''.

,,Het wordt eens tijd dat we weten waarover dat gaat'', dixit de Open Vld-kopman, die vaststelt dat Leterme wel in debat wou gaan met PS-voorzitter en Waals minister-president Elio Di Rupo en niet met hem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig