Evacuatie uit angst voor uitbarsting Merapi
YOGJAKARTA - De Indonesische autoriteiten hebben de inwoners van dorpen rond de vulkaan Merapi op Java opdracht gegeven hun huizen te verlaten. Volgens vulkanologen staat de Merapi, een van de actiefste vulkanen ter wereld, op het punt uit te barsten. Meer dan de helft van de inwoners van elf dorpjes voor wie de vulkaan Merapi een onmiddellijke bedreiging vormt, werden al overgebracht naar lagergelegen dorpen.
De autoriteiten dreven de evacuatie op gezien het grote aantal mensen dat in veiligheid gebracht moet worden. ,,Er is geen paniek en de evacuatie verloopt vlot'', zegt Edy Susanto die de evacuatie op Java coördineert.

De bijna drieduizend meter hoge Merapi is de afgelopen jaren verscheidene malen dichtbij een eruptie geweest. De afgelopen weken is er een sterk verhoogde activiteit waargenomen. Zaterdag werden 27 vulkanische bevingen gemeten. Deze bevingen zijn vaak de voorbode van een uitbarsting.

Bij de laatste grote eruptie, in 1994, kwamen zestig mensen om het leven. In 1930 kostte een onverwachte uitbarsting van de Merapi aan dertigduizend mensen het leven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in