KOPENHAGEN - Estland heeft zaterdagavond het Eurovisiesongfestival gewonnen. De overwinning van Estland, de eerste voor het Baltische land, was een verrassing. De zangers Tanel Padar en Dave Benton haalden het voor 38.000 toeschouwers in het Parken-voetbalstadion met hun popsong 'Everybody'.
Ze lieten de favorieten Frankrijk (zangeres Natasha St-Pier met 'Je n'ai que mon âme') en Zweden ('Listen to your heartbeat' van het popkwartet Friends) tijdens de televoting ver achter zich. Beide landen werden respectievelijk vierde en vijfde.

Het thuisland was vooraf getipt als een gevaarlijke outsider en bleef tot kort voor het einde aanspraak maken op de overwinning, ondermeer dankzij de 12 punten die het van concurrent Estland kreeg. Rollo and King strandden uiteindelijk op 21 punten. Het Griekse Antique met 'Die for You' had op de derde plaats een achterstand van 51 punten op de winnaars.

België was er voor de derde maal niet bij. De Nederlanders wel, maar het lied 'Out On My Own' van Michelle strandde op de 18de plaats. De overwinning van Estland is wel deels Nederlands. Dave Benton (50) is immers een Caribische Nederlander die in Estland woont.

'Deze overwinning is voor Estland, Aruba en Nederland', zo zei hij zaterdagnacht. Tussen 1985 en '96 werkte de Arubaan Benton als coördinator in het Rotterdamse conservatorium, maar omdat zijn carrière in Nederland niet slaagde verhuisde hij uiteindelijk naar Estland.

Het Eurovisiesongfestival werd in 30 landen voor 130 miljoen mensen uitgezonden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in