BRUSSEL - De groep Volksunie-kamerleden rond Geert Bourgeois werkt aan de oprichting van een nieuwe Vlaams-nationale beweging. Bourgeois bevestigde het nieuws zaterdagavond in het Canvas-programma Zinzen. Daar stelde hij voor grondige nieuwe onderhandelingen over het Lambermontakkoord te voeren na het Belgisch EU-voorzitterschap.
Bourgeois spreekt over een 'moderne' democratisch Vlaams-nationale beweging die functioneert binnen de Volksunie, maar ook open staat voor mensen van buiten de partij. Er wordt een basismanifest aangekondigd, dat wel nog geschreven moet worden.

'De beweging zit in de pijplijn, maar concreet heeft ze nog geen vorm gekregen', aldus Bourgeois. Hij verwijst naar de honderden e-mails, faxen en telefoons die hij en zijn medestanders de voorbije tijd hebben gekregen.

Bourgeois zal in de Kamer tegen het Lambermont-akkoord stemmen als er geen grondige heronderhandeling komt. Hij stelt uitstel van Lambermont voor tot na het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van het jaar. Daarna zou er dan volgens hem moeten heronderhandeld worden over het akkoord.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in