ROME - De stembureaus in Italië zijn zondagochtend om 6.30 uur lokale tijd geopend. De eerste voorlopige resultaten van de computertellingen worden een uur na de sluiting van de bureaus verwacht. Definitieve resultaten komen er pas maandag. De verkiezingen zullen bepalen wie er de leiding krijgt over de 59ste regering sinds 1945, Silvio Berlusconi of Francesco Rutelli.
Zo'n 48 miljoen Italianen mogen gaan stemmen. Zij zullen bepalen of Berlusconi weer aan de macht komt. Dat is van 1994 geleden. Maar de Italianen kunnen ook kiezen voor de Italiaanse kamer en senaat. De verkiezingen beloven spannend te worden. Het wordt vooral een strijd tussen de twee leidersfiguren van rechts en links: mediamagnaat Silvio Berlusconi en voormalig burgemeester van Rome Francesco Rutelli.

De verkiezingen worden overigens met grote interesse gevolgd in het buitenland. Berlusconi moest het daarbij ontgelden in de pers. Hij zou niet in staat zijn om Italië te leiden wegens zijn vroegere problemen met het gerecht en zijn uitgebreide bedrijfsimperium. Berlusconi reageerde hevig op de aanvallen uit het buitenland.

Beide kandidaten willen een einde maken aan de politieke onzekerheid in hun land die ervoor zorgde dat Italie bijna zestig regeringen telde sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar het resultaat van de verkiezingen zou wel eens voor nog meer instabiliteit en onzekerheid kunnen zorgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in