De Croo excuseert zich bij ouders van mentaal gehandicapten
Pol De Wilde - Corelio Foto: © Pol De Wilde - Corelio
BRUSSEL - Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) heeft zich vrijdag geëxcuseerd tegenover mensen met een mentale handicap, na een uitspraak die hij eerder deze week deed in een interview met de krant De Morgen.
De Croo heeft de mensen van de vzw Opvang Tekort, een vereniging die ijvert voor meer opvang voor mentaal gehandicapten, vrijdag uitgenodigd op zijn kantoor. De vzw had deze week duidelijk in de media laten horen niet opgezet te zijn met de uitspraak van De Croo. Die had dinsdag in het interview gezegd: ,,Ik ben echt geen Vlaams-nationalist omdat ik echt niet mentaal gehandicapt ben.''

,,Hij heeft zich voor die uitspraak onmiddellijk geëxcuseerd'', zegt Marc Van Gestel van de vzw. Hij vertelt dat De Croo, toen hij het bewuste interview las, besefte dat zijn uitspraak ongelukkig was.

,,Positieve wending''

De Croo zelf is bijzonder opgetogen over het gesprek met de vzw. ,,Het was een heel goed en heel opbouwend gesprek'', vertelde hij aan Belga. ,,Ik ben blij dat ik deze mensen door dit spijtige voorval heb ontmoet'', luidt het. ,,Het ongeluk dat mij is overkomen met dit incident heeft nu een zeer onverwachtse, positieve wending gekregen.''

De Croo en Van Gestel zien namelijk hoop voor de toekomst. Opvang Tekort heeft bij De Croo hun voorstel voor zorgzekerheid voor mentaal gehandicapten aangekaart. De kamervoorzitter, die erop wijst dat hij zelf zeer nauw betrokken is bij verschillende instanties voor andersvaliden, is zeer positief over de begeestering van Marc Van Gestel en zijn medewerkers. De Croo is alvast van plan hen in contact te brengen met mensen die de nodige ervaring hebben om hen verder te helpen met hun vraag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in