Franse studenten weer slaags om banenplan
Foto: ap
PARIJS - Zo'n tweehonderd Franse middelbare scholieren en studenten zijn maandag een van de meest prestigieuze scholen van Parijs, het College de France, binnengedrongen uit protest tegen een omstreden banenplan voor jongeren. De jongeren gooiden met stenen naar de oproerpolitie, die met traangas de menigte uit elkaar probeerde te drijven.
De studenten eisten ook dat de Sorbonne Universiteit weer wordt geopend. Zaterdag zette de politie met harde hand honderden demonstranten de universiteit uit, die sindsdien is gesloten.

Het nieuwe protest komt er terwijl vakbonden en politici de conservatieve regering oproepen om het plan te schrappen. Het banenplan houdt in dat werkgevers jonge werknemers makkelijker kunnen ontslaan tijdens de eerste twee jaar van hun betrekking en gaat naar verwachting in april in.

De grotere flexibiliteit zal bedrijven aansporen om meer jongeren aan te nemen en zo de hoge werkloosheid doen dalen, meent de regering. Tegenstanders voeren aan dat het banenplan jongeren minder zekerheid verschaft en de bescherming van werknemers aantast.