Decathlon vindt geen geschikt personeel
Foto: wkb
ANDERLECHT - De nieuwe vestiging van sportwinkel Decathlon in Anderlecht kampt met aanwervingsproblemen. Op amper een week van de opening zoekt de keten nog altijd naar dertig werkkrachten. De vacatures raken niet ingevuld bij gebrek aan kandidaten met voldoende kennis van beide landstalen.
Op 8 augustus van vorig jaar begon in Anderlecht de bouw van een nieuwe Decathlonwinkel aan de Bergensesteenweg. Het bedrijf stelde toen negentig nieuwe jobs in het vooruitzicht. De winkel opent op 21 maart de deuren, maar op amper een week tijd van die opening is Decathlon nog altijd op zoek naar dertig geschikte werknemers. De werkloosheid in het Brussels gewest bedraagt nog altijd meer dan twintig procent.

,,De grote meerderheid van de vele kandidaten die zich tot nu hebben gemeld, heeft geen functionele basiskennis van de beide landstalen'', zegt Decathlon. De keten van grote sportwinkels ziet echter geen reden tot paniek en is er nog steeds van overtuigd dat het de ontbrekende medewerkers voor Brussel zal vinden.

Volgens Decathlon kwamen zelfs na een uitgebreide affichecampagne, advertenties in verschillende tijdschriften, kranten en gespecialiseerde internetsites, en contacten met interimbureaus en de BGDA (Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling) weinig bekwame en sportieve kandidaten uit de bus. De voornaamste reden is het gebrek aan tweetaligheid.

,,Een aantal vacatures, onder meer voor de kassa's en het onthaal, richt zich vooral tot middelhooggeschoolde Brusselaars en mensen die in de onmiddellijke omgeving wonen. Andere functies vereisen dan weer een goede productkennis, wat naast de tweetaligheid een bijkomende remmende factor vormt. Decathlon zoekt nog personeel voor de kassa's en het onthaal, net als technici voor montage en herstelling van fietsen.''

Om de situatie te helpen oplossen, organiseert de BGDA een taalopleiding voor geïnteresseerde kandidaten door middel van taalcheques. ,,Er is ook contact met Benoît Cerexhe, de Brusselse minister van Economie, om zo vlug mogelijk oplossingen te vinden. Daarnaast zijn er ook contacten gelegd met Ikea Anderlecht. Al deze initiatieven zullen ervoor zorgen dat de vacatures worden ingevuld. Deze week vindt nog een laatste rekruteringsdag plaats, op 18 maart in Alleur'', aldus nog Decathlon.