Frankrijk en Spanje verdedigen grote energiebedrijven
José Luis Rodriguez Zapatero
MADRID - Frankrijk en Spanje zijn voorstander van de ontwikkeling van grote Europese energiegroepen. Dat heeft de Franse premier Dominique de Villepin maandag in Madrid verklaard. Zowel de Spaanse als de Franse regering liggen momenteel onder vuur omdat ze buitenlandse overnames in hun nationale energiesector proberen te blokkeren.
,,Het is onontbeerlijk om grote Europese energiegroepen te creëren die meer kunnen wegen op mondiaal niveau'', verklaarde de Villepin na afloop van een ontmoeting met zijn Spaanse collega José Luis Rodriguez Zapatero. Zowel de Villepin als Zapatero verwezen in dat verband naar het succes van de Europese vliegtuigbouwer Airbus.

Tegen de achtergrond van de poging van de Italiaanse energiegroep Enel om het Franse Suez over te nemen, kondigde de regering in Parijs twee weken geleden een fusie tussen Suez en het openbare gasbedrijf Gaz de France aan. De Spaanse regering versterkte haar controle op de nationale energiesector in een reactie op de interesse van het Duitse E.ON in het Spaanse Endesa.

,,Het is normaal dat Frankrijk en Spanje overeenkomen op dit vlak. Dat heeft niets te maken met protectionisme. Het is een kwestie van veiligheid''', verzekerde Zapatero. Ook de Villepin betwistte dat er protectionisme in het spel is. ,,Het gaat erom'', aldus de Franse premier, "onze bedrijven de middelen te bieden om met gelijke wapens te strijden in de internationale concurrentieslag".

Beide leiders zijn naar eigen zeggen strategische partners in het energiedebat. Ze delen drie prioriteiten: investeren in de transport- en opslaginfrastructuur, met één stem spreken in onderhandelingen met producerende landen en het creëren van grote Europese groepen, die meer kunnen wegen op het internationale niveau.

De Villepin poneerde tenslotte dat de fusie tussen Suez en Gaz de France, ,,die reeds maanden werd voorbereid'', zich inschrijft in een ,,dubbele industriële en Europese logica''. ,,Dit Europese project tussen Frankrijk en België zal bijdragen aan de energie-onafhankelijkheid van heel Europa'', aldus de Franse premier.