MOSKOU - Een arbitragerechtbank in Moskou onderzoekt vanaf 28 maart een verzoekschrift van een consortium Westerse banken om de Russische petroleumgroep Joekos failliet te verklaren. De rechtbank heeft aanvaard het verzoekschrift te onderzoeken.
De eerste zitting is vastgesteld op 28 maart, zo heeft de persdienst van de rechtbank gemeld, berichten Russische nieuwsagentschappen. Het bankconsortium onder leiding van de Franse groep Société Générale diende vorige week maandag een verzoekschrift in om terugbetaling te eisen van een schuld van 482 miljoen dollar. Naast Société Générale Corporate and Investment Banking (SG CIB), BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank is onder meer ook bankverzekeraar ING betrokken partij in de schadeclaim.

Het Londense Hooggerechtshof had een voor het bankconsortium positief vonnis uitgesproken om een aan Joekos toegestaan krediet van 482 miljoen dollar terug te vorderen. Dat vonnis werd nadien door meerdere Russische juridische instanties bevestigd. Door de faillissementsprocedure op te starten, hopen de banken hun tegoed te recupereren of Joekos te dwingen activa te verkopen om de schuld af te lossen.

Kremlin

De schuld van 482 miljoen dollar maakt deel uit van een lening van 1 miljard dollar die in 2003 door het bankconsortium werd toegekend en gedekt was door de petroleumactiva van de groep, waaronder Joeganskneftegaz. Sedert de conflicten met de Russische justitie werd Joekos deels ontmanteld. De groep werd geconfronteerd met meer dan 27 miljard dollar fiscale navorderingen, boetes en verwijlintresten.

Velen zagen in dit juridische steekspel de hand van het Kremlin, om opnieuw staatscontrole te verwerven over de petroleumactiva. In die context werd Joegansknefgaz, het voornaamste productiefiliaal van Joekos, in december 2004 openbaar geveild voor ongeveer 9 miljard dollar. De voormalige topman van Joekos, Mikhaïl Khodorkovski, werd in 2005 veroordeeld tot acht jaar cel in een Siberisch strafkamp wegens fraude en belastingontduiking.