BASEL - De mondiale economische groei gaat voort, maar er is een risico voor oververhitting op de vastgoedmarkt. Dat hebben de gouverneurs van de centrale banken van de G10 maandag gezegd in het Zwitserse Basel.
In vergelijking met januari, toen de gouverneurs stelden dat de groei dit jaar iets sterker zou kunnen zijn dan in 2005, is er niet veel gewijzigd, aldus Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. ,,We hebben hetzelfde gevoel als in januari, de groei is daar, wat bemoedigend is'', aldus Trichet na de tweemaandelijkse bijeenkomst.

Voor het eerst woonde Ben Bernanke, de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de bijeenkomst bij. Volgens Trichet hebben de financiële markten de aangekondigde verstrenging van het monetair beleid door Japan, de VS en de EU goed opgevangen.

De gouverneurs toonden zich wel ongerust over oververhitting van de vastgoedmarkt. ,,We hebben beslist de zaak van nabij te volgen'', aldus Trichet. Volgens hem is de situatie ,,nog niet alarmerend'', maar dient ze van nabij te worden gevolgd. Trichet uitte vorige week in Parijs al zijn ongerustheid over de galopperende vastgoedprijzen in sommige landen van de eurozone.

Ondervraagd over de reacties in Frankrijk tegen het bod van Mittal op Arcelor of het fusieproject van Suez en Gaz de France om een Italiaans bod tegen te gaan, zei Trichet dat ,,deze reacties niet overeenstemmen met de mondiale belangen van de wereldeconomie''.