Verdubbeling aantal pechoproepen
Foto: an
BRUSSEL - De VAB-alarmcentrale heeft deze voormiddag meer dan dubbel zoveel oproepen gekregen dan op een normale winterdag. Naast de gebruikelijke startproblemen werden ook opvallend veel automobilisten geconfronteerd met een bevroren handrem.
Een bitterkoude maandagochtend leidt traditioneel tot een piek in het aantal oproepen bij de pechverhelpingsdiensten. De VAB telde in vergelijking met een gemiddelde winterdag meer dan dubbel zoveel pechoproepen.

De meeste oproepen hebben betrekking op startproblemen. Door de koude verliezen autobatterijen veel van hun startcapaciteit. Bovendien staan heel wat wagens stil tijdens het weekend. ,,Stilstaan heeft sowieso een daling van de startcapaciteit tot gevolg. Het rijden van korte afstanden werkt ook de verdere ontlading in de hand. Wie bijvoorbeeld zondag met de wagen naar de bakker is gereden, kan daardoor vanmorgen startproblemen gekregen hebben'', aldus VAB.

Opvallend is dat 10 procent van het aantal pechgevallen betrekking heeft op bevroren handremmen. ,,Blijkbaar hebben heel wat automobilisten zich laten verrassen door de koude''.