Diamantkoepel HRD keurt herstructureringsplan goed
De HRD is het orgaan dat de Antwerpse diamantwereld intern bestuurt en extern vertegenwoordigt. Foto: © Carnegie Institution
ANTWERPEN - De algemene vergadering van de Hoge Raad voor Diamant (HRD) heeft een herstructureringsplan goedgekeurd. De HRD krijgt een nieuwe raad van bestuur met 12 zetels.
Een werkgroep van juristen stelde het herstructureringsplan op in opdracht van premier Guy Verhofstadt. In de nieuwe structuur is een vertegenwoordiging van zowel de grote als de kleine bedrijven gewaarborgd.

De HRD krijgt een nieuwe raad van bestuur met 12 zetels, waarvan de helft rechtstreeks verkozen door de diamanthandelaars en de helft aangeduid door de beurzen en de fabrikanten. Er komt ook één onafhankelijke bestuurder.

Tot nu toe duidden de 13 beroepsorganisaties die lid zijn van de HRD, samen 20 bestuurders aan in vier categoriëen. Volgens HRD-directeur Youri Steverlynck worden de bestaande verhoudingen in de markt beter weerspiegeld in de nieuwe structuur. Het rechtstreeks verkiezen van bestuurders onder alle actieve handelaars lost volgens hem ook het probleem van de representativiteit op.

Rust

De verkiezingen vinden plaats in de tweede helft van april, zodat het nieuwe bestuur volgens Steverlynck in mei van start zou moeten kunnen gaan. Dat bestuur moet dan op zoek naar een nieuwe directeur-generaal. Het buigt zich vervolgens ook over de tweede fase van de herstructurering, namelijk de afsplitsing van de commerciële activiteiten van de diamantkoepel. Met de herstructurering moet de rust in de sector weerkeren.

Volgens Steverlynck biedt het nieuwe platform de sector de kans om een doorstart te maken en opnieuw een gezamenlijk toekomstproject uit te werken. ,,Dat wordt een moeilijke oefening, maar de signalen die wij krijgen zijn dat iedereen bereid is ze te maken. In de komende maanden wordt verder met de overheid bekeken hoe de diamantactiviteit in België verder kan worden aangetrokken'', stelt Steverlynck.