Ex-rechter hooggerechtshof waarschuwt voor dictatuur
Sandra Day O’ Connor Foto: belga/afp
WASHINGTON - In een toespraak heeft Sandra Day O’ Connor, de rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof die zelf ontslag heeft genomen, ervoor gewaarschuwd dat de VS dreigen af te glijden naar een rechtse dictatuur indien de rechtervleugel van de Republikeinse partij de rechterlijke macht blijft aanvallen.
Dit schrijft de Britse krant The Guardian vandaag. Sandra Day O’ Connor is destijds door de Republikeinse president Ronald Reagan benoemd tot eerste vrouwelijke rechter van het Hooggerechtshof, de hoogste rechtsinstantie in de VS met ook veel politieke invloed. Zij zat dikwijls op de wip tussen progressieven en conservatieven als het om controversiële - in het bijzonder ethische - kwesties ging waarover het Hof zich moest uitspreken.

In juli stapte ze gezien haar leeftijd van 75 jaar op om in februari te worden opgevolgd door de, door George Bush voorgedragen, ultraconservatief Samuel Alito. ,,Wij moeten doorlopend waakzaam zijn ten opzichte van hen die de rechterlijke macht hardhandig willen aanpakken'', hield zij haar gehoor van bedrijfsadvocaten voor.

De ex-rechter verwees naar ontwikkelingslanden en de vroegere communistische landen om aan te tonen waartoe zich moeien met de justitie kan leiden. ,,Het vergt een pak degeneratie alvorens een land in een dictatuur vervalt, maar wij moeten zo’n einde voorkomen door zo’n begin te vermijden'', zo klonk het in de scherp verwoorde toespraak.

Uithalen en bedreigingen

Sandra day O’ Connor verwees in het bijzonder naar uithalen van en bedreigingen van de vroegere fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigde, Tom deLay, naar en op rechters in de euthanasiekwestie-Schiavo. Dergelijke dreigementen ,,vormen een directe bedreiging voor onze grondwettelijke vrijheden''.

De rechter met pensioen zei ook dat uithalen van Republikeinen naar de magistratuur bijdragen tot een klimaat van geweld tegen rechters.