Milosevic nam ,,verkeerde'' medicijnen
Foto: epa
DEN HAAG - Slobodan Milosevic is misschien toch geen natuurlijke dood gestorven in zijn cel in Den Haag. De voormalige Joegoslavische president slikte ,,verkeerde'' medicijnen, mogelijk om een vertrek uit Den Haag naar Moskou te bewerkstelligen. Dat blijkt uit een toxicologisch onderzoek.
Milosevic stierf zaterdag in zijn cel in Den Haag op 64-jarige leeftijd. Volgens de Nederlandse toxicoloog Ronald Uges heeft de ex-president rifampicine genomen, een medicijn dat de effecten van middelen tegen hoge bloeddruk opheft.

De ex-dictator had het Joegoslavië-Tribunaal in december tevergeefs gevraagd naar Moskou te kunnen reizen om daar een behandeling te krijgen. De rechters oordeelden dat medische verzorging in Den Haag volstond en dat het risico bestond dat hij niet zou terugkeren uit Moskou.

Milosevic lanceerde zelf het gerucht dat hij zou omgebracht worden door niet aangepaste medicijnen. Mogelijk nam hij de ,,foute'' medicijnen dus om alsnog naar Moskou te kunnen. Daar zou hij vervolgens stoppen met het nemen van die ,,verkeerde'' medicijnen en dus snel beter worden.

Gefolterd

In het vraaggesprek met de Servische krant Vecernje Novosti zei de weduwe van Milosevic, Mirjana Markovic, dat haar man door het Tribunaal in Den Haag is vermoord door middel van foltering.

,,Ze hielden non-stop camera’s en lichten aan in de cel'', zegt Markovic. ,,Dat is officieel als foltering erkend''.

Zij noemde zich ook een ,,gijzelaar'' van Interpol want zij staat op een lijst van gezochte personen sinds zij niet opdaagde op hoorzittingen in Belgrado in het kader van een proces wegens machtsmisbruik. ,,Hoe kan ik in Den Haag zijn lichaam gaan opeisen als ik op een gezochtenlijst van Interpol sta?'', zei Markovic die samen met haar zoon Marko in Rusland zou vertoeven. Haar advocaat Zdenko Tomanovic heeft ondertussen om de opheffing van dat arrestatiebevel verzocht.

Broer Milosevic in ziekenhuis

Borislav Milosevic, de broer van Slobodan Milosevic, ligt met hartklachten in een ziekenhuis in Moskou. Volgens het Russische persbureau Interfax is hij vannacht opgenomen in de Bakoelev-kliniek.