Senator wil motie van wantrouwen tegen Bush indienen
Foto: epa
WASHINGTON - De invloedrijke Amerikaanse senator Russell Feingold heeft tegenover het tv-station ABC aangekondigd in het Congres snel een motie van wantrouwen tegen president George Bush te zullen indienen. De Democraat motiveert zijn démarche met het omstreden afluisterprogramma van de inlichtingendienst NSA dat door het staatshoofd werd goedgekeurd.
Feingold is een progressieve Democraat en een mogelijke kandidaat-president. Hij wil nu een motie van wantrouwen indienen tegen Bush, een zelden geziene démarche in de Amerikaanse politiek. Het gebeurde nog maar één keer, in 1834 met president Andrew Jackson als kop van jut. De motie is niet veel meer dan het staatshoofd een uitbrander geven, aldus ABC.

Feingold geeft toe dat het een ongewoon manoeuvre is. Maar hij verdedigt het met te zeggen dat Bush de wet heeft overtreden door de NSA toe te laten zonder een gerechtelijk mandaat de telefoon en e-mail te onderscheppen van terreurverdachten in de VS zelf. ,,Het feit dat de president een wet kan uitvinden en daarmee de eed breken die hij heeft afgelegd vergt een krachtige reactie'', zei de Senator. Het is vrijwel zeker dat de motie het niet zal halen in de Hoge Vergadering waar de Republikeinen van Bush met 55 zetels de Democraten met 44 zetels overtroeven en waar ook één onafhankelijke zetelt.

,,Een zotte politieke démarche''

De Republikeinse meerderheidsfractieleider Bill Frist zei alvast dat zijn Democratische collega ,,eenvoudigweg en fundamenteel ongelijk'' heeft. De motie is een ,,zotte politieke démarche'' die de positie van de president in volle oorlog tegen het terrorisme verzwakt.

Bush zelf heeft er herhaaldelijk op gehamerd dat het programma wel wettelijk is, al is het maar omdat hij de opperbevelhebber van de strijdkrachten is en omdat hij als president de bevoegdhdeid en plicht heeft zijn onderdanen te beschermen tegen het terrorisme. De strijd daartegen is ook geen gewone oorlog, zo zegt het Amerikaanse staatshoofd keer op keer.