RANGOON - Birma heeft zijn eerste geval van vogelgriep gemeld. Het H5N1-virus werd ontdekt bij kippen in het noordelijke district Mandalay. Dat heeft de directeur van het departement voor veeteelt en veeartsenij, Than Tun, vandaag bekendgemaakt.
Een vertegenwoordiger van de Organisatie voor Voedsel en Landbouw van de Verenigde Naties (FAO), Laurence Gleeson, zei dat de Birmaanse autoriteiten onderzoek hadden laten doen nadat in het noordelijke gebied 112 kippen waren doodgegaan.

De laboratoria in Mandalay en Rangoon die de tests hebben uitgevoerd zijn door de FAO en andere internationale organisaties getraind in het herkennen van vogelpest, zei hij.

Than Tun zei dat de andere kippen op de besmette boerderij zijn geruimd en dat boerderijen binnen een straal van drie kilometer worden gecontroleerd. De autoriteiten zullen op transparante wijze omgaan met verdere uitbraken, zei hij.

De militaire regering van Birma, die geen vrije pers toestaat, had eerder al beloofd volledige openheid van zaken te geven als de vogelpest in het land zou toeslaan.